La DANA americana: Trump i l’art d’enfangar la veritat

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
70

Aquesta tardor hem estat testimonis d’un desastre natural que ha colpejat València (i d’altres províncies de l’Estat) amb una intensitat inusitada. La DANA va transformar el paisatge en qüestió d’hores, i les xarxes socials van actuar com a altaveu d’un caos desbordant. Imatges d’inundacions i de carrers arrasats es van viralitzar. La informació, no sempre precisa, s’escampava a una velocitat incontrolable, creant una narrativa de catàstrofe sense precedents. Recordem que viralitzar moltes vegades vol dir monetitzar, i ja sabem que res es viralitza millor que la por.

Trump i la manipulació digital en campanya

A l’altre costat de l’Atlàntic, Donald Trump aprofitava el poder de les xarxes socials per escampar un missatge radical en la campanya presidencial dels Estats Units. A través de missatges polèmics i impactants, molts d’ells carregats de desinformació, ha construït una imatge d’heroi trencador. L’estratègia d’inundació digital ha permès a Trump arribar a milions de persones i aconseguir el suport d’un electorat cansat del sistema. La campanya de Trump va demostrar el poder de les xarxes per manipular la percepció, posant la veritat en segon pla.

El Fang Mediàtic

La falsificació a les xarxes socials no té límits. A València, pocs dies després del desastre, vam veure un “reporter-influencer” que s’emporcava com un garrí (això per no parlar de la multitud de notícies enganyoses i truculentes, como la del pàrquing d’Aldaia). En política, Trump va aprofitar aquest mateix tipus de falsificació, afirmant que la pobresa als Estats Units era tan extrema que la gent es menjava les seves mascotes. Amb estratègies de manipulació mediàtica i notícies d’impacte, tant la catàstrofe natural com la campanya política es van transformar en espectacles. En tots dos casos, s’ha enfangat la veritat, i la societat ha quedat atrapada en una narrativa política difícil d’acceptar.

Tots estem enfangats

El paral·lelisme entre la DANA i el triomf de Trump posa en relleu com les noves tecnologies no només transmeten informació, sinó que poden amplificar emocions, crear confusió i modificar la realitat que percebem. Les eines digitals permeten difondre relats que configuren l’opinió pública sense cap mena de filtre, utilitzant emocions com la por o la ràbia per manipular el vot o l’empatia ciutadana. Així com la gota freda va transformar el paisatge de València, el triomf de Trump ha reconfigurat el panorama polític mundial. En ambdós casos, les xarxes socials van actuar com a canal de transmissió de les emocions més profundes i van contribuir a intensificar una percepció que, sense aquestes tecnologies, hauria estat molt diferent.

Així doncs, què ens diu aquesta situació sobre la nostra realitat actual? Ens indica que vivim en un món on la veritat i la ficció es mesclen sense fre, i on les xarxes socials tenen el poder de transformar fets en espectacles, de catapultar candidats convictes i d’enviar missatges virals que, com una tempesta, ens agafen desprevinguts i ens arrosseguen en una onada de manipulació que sovint ens impedeix veure la veritat.

Al capdavall, ens trobem tots enfangats. Com en una riera, les aigües brutes de la manipulació ens atrapen, i és molt difícil escapar-ne amb els peus nets. Trump va triomfar en aquesta DANA americana perquè va saber enfangar-se com ningú, capgirant les regles del joc i demostrant que, en una societat desbordada, les aigües que baixen tèrboles poden portar fins al cim.