La Festa al Cel reuneix 115.000 persones a les platges de Mataró durant

Text: Ajuntament de Mataró
436

El bon temps va acompanyar la segona jornada de la Festa al Cel 2015, considerat el millor festival aeri del sud d’Europa. Al llarg del cap de setmana, les platges, el passeig Marítim i el Port de Mataró van acollir unes 115.000 persones que van poder presenciar a primera fila les exhibicions aèries del festival (com a dades provisionals: 40.000 dissabte i 75.000 diumenge).
Pel que fa a la jornada de diumenge, els assistents van veure volar diferents tipus d’aeronaus, i van poder gaudir d’una àmplia oferta gastronòmica i passejar pel Village del Comerç. L’exhibició aèria, es va iniciar a les10.30 h i va acabar a les 15.30 h. Les xarangues i la música de Macedònia van posar el punt i final a la jornada i al cap de setmana.

Les platges de Mataró es van començar a omplir des de ben aviat al matí tot esperant l’inici de la mostra aèria. La primera aeronau a enlairar-se va ser el Dirigible Coca-Cola i tot seguit Paramotors Barcelona, AeroSparx Team, Parapent Acrobàtic, Carrusel ACBS, Harrier Armada, Air Tractor de Bombers de la Generalitat, Boing Chinook FAMET-MOE, F-18 d’Ala 15, Airbus 320 de Vueling, Carrusel FPAC, Canadair CL215T Grupo 43, PBY-5 Catalina, Helicòpter SAR, Bravo 3 Repsol, Eurocopter Tigre, Eurofighter Typhoon, Patrulla Águila, per acabar amb els helicòpters dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Civil i els Bombers que van tancar l’exhibició.

A destacar les actuacions, pel que fa a les patrulles militars, dels F-18, el Harrier de l’Armada, la Patrulla Águila i el Boing Chinook, que és un gegantí helicòpter amb dos rotors i des del qual un dels pilots va fer un salt a l’aigua. La Patrulla Águila, degana de les patrulles acrobàtiques de l’Exèrcit de l’Aire, enguany celebra el seu 30è aniversari.

Quant a les patrulles civils, l’històric avió PBY-5 Catalina, que és un hidroavió de 30 m d’envergadura que servia als americans per rescatar tripulacions dels vaixells que participaven al Pacífic a la II Guerra Mundial i l’Airbus 320 de Vueling.

La Festa al Cel 2015 va comptar amb la participació al llarg del cap de setmana de 47 aeronaus. De les 23 patrulles participants 14 eren civils (2 d’elles angleses) i 9 militars.

A la zona alta del Port, es va muntar un Village del Comerç amb 35 estands d’establiments associats a la Unió de Botiguers de Mataró amb diferents productes com roba, artesania, complements o joguines, entre d’altres, i 36 estands i food trucks amb variada oferta gastronòmica. I al passeig Marítim s’hi van instal·lar 17 barres, mòduls i food trucks.

A més de la senyalització distribuïda a la ciutat per facilitar el desplaçament dels assistents, també es va comptar amb una cinquantena de voluntaris en diferents punts del passeig Marítim que van anar informant del desenvolupament del festival.

La Festa al Cel s’ha celebrat per segon any consecutiu a Mataró. Fins aleshores el festival formava part del programa d’actes de la Mercè de Barcelona. Enguany es va haver d’avançar una setmana amb motiu de la convocatòria de les Eleccions Parlamentàries del diumenge 27 de setembre, i d’aquesta manera va coincidir amb bona part dels actes centrals de la Festa Major de Barcelona.

Lliurament de guardons: Premis Juandó i Canudas
La Missió Rosetta de l’European Space Agency (ESA) i el Festival Starmus són els guardonats d’enguany dels premis Cristòfol Juandó i Josep Canudas respectivament. Els premis reconeixen les persones i entitats que destaquen per la seva tasca de divulgació aeronàutica. Els premis es van lliurar en el marc de la Festa al Cel.

Rosetta és la primera missió dissenyada per orbitar i aterrar sobre un cometa. Està formada per un mòdul orbitador, que porta 11 experiments científics, i per un mòdul d’aterratge, batejat com a Philae, amb 10 experiments addicionals, amb els quals es desenvoluparà l’estudi més detallat mai realitzat sobre un cometa.

La sonda espacial es va llançar bord d’un Ariane-5 el març de 2014 per trobar-se amb el cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Starmus és un festival que va néixer amb la finalitat d’apropar la ciència més universal amb l’art més accessible al gran públic. La trobada, que té lloc a l’illa de Tenerife i el 2016 celebrarà la tercera edició, és una simbiosi entre astronomia, art i música a nivell mundial.

L’acte va estar presidit per l’alcalde, David Bote, que va estar acompanyat pel tinent general, inspector en cap de la Inspecció General de l’Exèrcit, Ricardo Álvarez-Espejo; el tinent general del Cos General de l’Exèrcit de l’Aire, Ángel J. Mazo Da Pena; el secretari general d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat i president del Consorci del Port de Mataró, i el president de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell, Pere Joan Nogueroles.

El Guardó Cristòfol Juandó reconeix persones, empreses o institucions que s’han destacat en el sector aeroespacial. El Comitè Tècnic d’Organització de la Festa al Cel Mataró-Barcelona 2015 va decidir atorgar el premi d’aquesta edició a la Missió Rosetta de l’Agència Espacial Europea (ESA). Va recollir el premi el responsable d’operacions científiques de la Missió Rosetta, Michael Küppers.

El Guardó Josep Canudas homenatja a les persones i entitats que realitzen una important tasca de divulgació de l’aeronàutica i està destinat a donar rellevància a treballs d’investigació i a fets històrics de l’aeronàutica a Catalunya. Aquest any, el comitè va decidir concedir el premi al Festival Starmus. Va recollir el premi el general mànager del Festival Starmus, Alejandro Calvo.

Els premis es van crear l’any 1998 i s’han atorgat sempre en el marc d’aquest festival aeri. Els guardons són un record a Cristòfol Juandó Rafecas (1848-1917), aviador pioner de Vilanova i la Geltrú, i Josep Canudas i Busquets (Barcelona, 1898 – Suïssa, 1975), també pilot i un dels principals propagadors de l’aviació a Catalunya.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí