‘La lliçó secreta’ de Francesc Miralles

Text: Sílvia Tarragó
413

Una de les lectures més refrescants de les que he pogut gaudir aquest ardorós estiu ha estat aquesta faula, signada pel versàtil escriptor Francesc Miralles.

Ja fa més de dos anys que havia llegit una altra novel·leta al·legòrica seva, Barcelona Blues, i vaig quedar captivada tant per l’estil suggerent de la narració com per la idiosincràsia del protagonista.

La lliçó secreta posseeix la mateixa essència inspiradora, però està escrita des d’una perspectiva molt més personal. Com si l’autor volgués deixar-nos un testimoni anímic que ens servís de mapa espiritual. Un llegat que condensa la seva vocació de sherpa literari i la seva experiència en el camp de la psicologia i l’espiritualitat.

Hi ha molts referents en aquesta obra intensament breu que són els del propi Miralles: els viatges, les cites, la música i, sobretot, aquells mestres que sorgeixen de tant en tant en el nostre camí i que hem de saber reconèixer. Per això crec que aquesta és una faula merament humana, que parla sobre el tresor que amaga cada individu i sobre les riqueses que massa sovint no sabem trobar dins nostre. Una idea que ja es percep en la cita que dóna inici a la lectura, “Som més parents de les orquídies que dels simis” (Peter Sloterdijk), i que s’evidencia al final del llibre, “Cadascuna d’aquestes persones tracta d’escriure, de la millor manera que sap, el seu argument de vida. Totes són belles, fràgils i rares com les orquídies”.

La lliçó secreta té la virtut de reconciliar-nos no només amb nosaltres mateixos sinó, també, amb el gènere humà. Ens ensenya que sempre hi ha una faceta creadora, sanadora o inspiradora en cadascú. Un potencial personal i únic que, tanmateix, no deixa de ser universal.

El llibre, que s’ha publicat aquest setembre, ha estat editat en català i castellà per Comanegra en la seva preciosa col·lecció ‘Emocions’.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí