La musaranya nana, el mamífer més petit del Maresme

Oriol Bassa.  Enginyer i naturalista
488

Durant els propers mesos, anirem presentant les diferents espècies animals vertebrades que habiten als boscos del Maresme. Avui, per començar, us presentem el mamífer maresmenc més petit. La musaranya nana (Suncus etruscus), de la família Soricidae, és un mamífer dels més petits que hi ha al món, amb una longitud corporal de 3,5 a 5 cm amb una cua de 2 a 3 cm, i un pes d’1,8 a 3 grams. Perquè ens entenguem, el pes d’una cullerada sopera de sucre equivaldria a unes 5 musaranyes! Com totes les musaranyes, te el cap més gros en proporció al cos, el musell allargassat, les orelles prominents i els ulls negres i grans. El seu pel és molt curt, i generalment és de color gris, tot i que pot tenir coloracions marronoses.

De requeriments típicament mediterranis, habita en llocs oberts, com vinyes, brolles, màquies, herbassars, però també en boscos poc densos, com els alzinars, les suredes, algunes pinedes i castanyers. Es refugia en marges i cúmuls i murs de pedra seca. Es distribueix des del nord d’Àfrica, per tot el sud d’Europa i fins a Àsia.

Té entre 3 i 5 cries, que pesen 0,25 grams en néixer. La seva dieta està composta bàsicament per insectes, i arriba a menjar diàriament el doble del seu pes corporal! Us imagineu cada un de nosaltres menjar diàriament el doble del seu pes en proteïna, com carn, formatges, llet, peix…?

Entre els seus enemics té l’òliba, petits carnívors i algunes serps. Pel que fa a nosaltres, és una espècie protegida, i no es pot caçar, ni destruir-ne els caus.

Són molt i molt difícils de veure al bosc. Bàsicament, trobarem el seu rastre en les egagròpiles (boles de materials indigeribles que són regurgitades per diversos ocells, especialment rapinyaires), on no ens serà difícil de trobar les seves mandíbules.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí