“La niña más bonita de Alella”, el llibre que posa en valor la comunicació entre joves i adults

Text: Gemma Ponce
193

Ángela Landete publica “La niña más bonita de Alella”. Sota el pseudònim de Lovelace, en honor a la filla del poeta romàntic Lord Byron, l’escriptora masnovina tracta les pors i les inseguretats dels adolescents. S’inspira en Alella, un poble que assegura que li agrada molt i ha visitat en múltiples ocasions per preparar la història. En ella, s’hi reconeixen ubicacions icòniques de la vila, com són la Plaça Gaudí i les vinyes. No obstant, Landete assegura que és íntegrament una història de ficció.

Amb un estil elegant, l’autora tracta sobre la salut mental dels adolescents i de temes tabú, com són la pederàstia i els trastorns psíquics. Ho fa per reivindicar la importància de la comunicació, brindant una lliçó de vida tant als joves com als adults. Ressalta la importància de la comunicació i, sobretot, de l’empatia. La novel·la, profunda, entra a la ment de tots els personatges, mentre l’autora narra tot allò que pensen i per què actuen com ho fan. “Es tracta que el lector s’enfadi, que empatitzi amb la protagonista, els pares i tots els personatges que hi apareixen”, argumenta l’autora.

Per Landete, escriure és la seva pròpia teràpia. Amb ‘El viaje de Haidi’ es va estrenar a mode autobiogràfic, en destacar el poder de la ment per centrar-se en les coses bones i acceptar la realitat per deixar enrere la infelicitat. Una ensenyança de les malalties que l’acompanyen cada dia: el lupus, la fibromiàlgia i la fatiga crònica, que l’han portat a dedicar-se a allò que ara la fa feliç: “Ara soc molt més feliç que fa 5 anys”, sentencia l’autora.

COMPARTIR