La por a ser feliç

Albert Cebrián.  Filòsof
668

La creació de conceptes forma part de l’evolució del llenguatge. Tots els conceptes creats enriqueixen el llenguatge, certament. El que succeeix és que alguns cal revisar-los i a d’altres cal no fer-los gaire cas, més enllà del seu valor històric.

En filosofia hi ha un petit problema: fer cas de conceptes que són purs disbarats. Tenim exemples de tota mena, entre els quals n’hi ha alguns que han esdevingut perversos paranys mentals: l’Inconscient, l’Inconscient col·lectiu, l’Ego…I després hi ha un altre petit problema: no revisar conceptes importants, com ara el temps, la percepció, la consciència…

Més enllà de teoritzar sobre la importància de la conceptualització en les reflexions, proposo una breu anàlisi d’un concepte que en principi sembla més fals que un mico disfressat de cocodril: la por a ser feliç.

Erich Fromm va proposar que l’ésser humà té por a la llibertat. Particularment no hi estic d’acord perquè considero que la llibertat forma part de l’essència de l’individu i és l’element que composa l’esperança. En tot cas podríem acceptar que l’ésser humà té por a la vida, però és una afirmació òbvia i bastant dispersa. Tanmateix la concepció de Fromm esdevé, com el plantejament del temor a la felicitat, un exercici de reflexió engrescador amb el que explorar nous camins.

Afirmar que hi ha por a ser feliç té sentit quan hom veu peces que no encaixen en el trencaclosques acceptat socialment. Com s’entén, per exemple, que hi hagi persones eternament amargades? Són amargats de mena o són porucs a la felicitat, a experimentar moments de felicitat?

És clar que la insatisfacció constant és necessària per sobreviure i per millorar, però potser podríem identificar individus amb excés d’insatisfacció, com una patologia equivalent a l’excés de colesterol o de sucre. I si acceptem, com ja he apuntat, que bona part de la insatisfacció és deguda al rebuig a experimentar moments feliços, aleshores, la por a ser feliç és un element que impedeix relacions harmòniques i fluides entre les persones.

Però el dubte és acceptar la realitat del concepte “por a ser feliç”. Dubtar d’ell és un gran pas. El pas que diferencia els autèntics filòsofs dels especialistes en vendre fum.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí