El Departament de Territori i Sostenibilitat ha estudiat reduir a la baixa les bonificacions actuals en la tarifa dels peatges d’autopista, que preveuen un 30% de rebaixa per recurrència d’usuaris habituals i per als vehicles ecològics i del 40% per a vehicles d’alta ocupació. El Govern aplicarà la mesura a partir de l’1 de setembre d’aquest any si l’Estat no paga a Catalunya els 40 MEUR que deu en matèria de peatges del 2011 i el 2012 i que la Generalitat no pot assumir. Així ho va explicar el passat 2 de juliol Damià Calvet, secretari de Territori i Mobilitat, en una reunió amb els alcaldes d’Alella, Terrassa i Mollet del Vallès.
Calvet va destacar que la situació és difícil i que “posa en risc” l’actual sistema de bonificacions dels peatges. Malgrat que va descartar rotundament que el Govern es plantegi un encariment dels peatges, sí que va reconèixer que no podrà ampliar les bonificacions tal com havia previst, i fins i tot acordat amb els municipis i les concessionàries, tot el contrari, hauran de reduir-les si l’Estat no eixuga el deute amb Catalunya abans de dos mesos.
En aquest sentit, va recordar que el pagament per part de l’Estat en matèria de peatges és d’obligat compliment perquè així ho marca un reial decret. El fet que no pagui, va afegir, situa a la Generalitat en una situació “molt compromesa” perquè el compromís amb les concessionàries és del Govern. “La factura augmenta cada dia” i la Generalitat “no té diners per pagar”, va afegir, tot assegurant que l’actual equip de govern “no està disposat a fer la pilota més grossa”.
1 de setembre, data límit
Amb tot, el número dos del Departament va reconèixer que si l’Estat no paga els 40 milions d’euros que deu la Generalitat haurà de rebaixar a partir de l’1 de setembre l’actual sistema de bonificacions que estableix un descompte del 30% de la tarifa del peatge per aquells usuaris que facin un nombre concret de viatges al mes i per als vehicles ecològics i del 40% per a vehicles d’alta ocupació que transportin tres o més persones al conjunt de l’àrea metropolitana.
En aquest sentit, Calvet no va concretar en quina mesura es reduiran aquests percentatges de descompte, tampoc si alguna d’aquestes condicions actualment bonificades es pot acabar eliminant. El que sí que va confirmar és que si la situació no canvia ni l’Estat dóna cap possible solució, el Govern podria rebaixar les bonificacions a partir de l’1 de setembre.
Alella, Terrassa i Mollet volen la gratuïtat
El secretari de Territori i Mobilitat va explicar les novetats als alcaldes d’Alella, Terrassa i Mollet del Vallès, Andreu Francisco, Josep Monràs i Pere Navarro en una nova reunió de les que els tres municipis han mantingut amb el Departament des de fa sis mesos per aconseguir una millora de les bonificacions pels seus ciutadans.
Els tres municipis reivindiquen tornar a la situació que tenien amb l’anterior govern tripartit, la gratuïtat dels tres peatges pels residents als tres municipis. Una petición, però, que el Govern actual ja els ha descartat en tant que el model que defensa CiU és el d’un sistema de bonificacions únic per “homogeneïtzar” els descomptes a totes les barreres i usuaris de les autopistes i que l’actual executiu “no tornarà a incloure diferències per residència”.
Amb l’actual situació de crisi econòmica, però, els alcaldes asseguren que són conscients de la situació i per això mantenien una proposta sobre la taula d’una rebaixa del 75% dels peatges en la bonificació per reincidència per Terrassa i Mollet, mentre no hi hagi una alternativa per carretera gratuïta i viable. En el cas del peatge de les Fonts de Terrassa, la mesura tindria un cost anual d’entre 1 i 2 milions d’euros, segons els alcades.
Ampliar la bonificació per reincidència era, segons han explicat els alcades, la promesa que havien rebut per part del Govern però que ara ha quedat en ‘stand by’ fins que es resolgui el deute pressupostari. Pel cas d’Alella, el seu alcalde reclama la desaparició del peatge.