La restauració de les pintures murals de la Capella dels Dolors començarà aquest estiu

Text: Generalitat de Catalunya
532

Aquest estiu s’iniciarà la restauració de les pintures murals de la Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró, una de les joies de l’art barroc català, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya. Els treballs es duran a terme sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), adscrit a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.

La Capella dels Dolors conserva un important conjunt pictòric d’Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona, 1678 – 1755), pintat entre els anys 1722 i 1737. Actualment, les pintures murals requereixen una actuació de conservació i restauració urgent, ja que s’han anat degradant amb el pas del temps.

L’any 2013 es va dur a terme un estudi previ dirigit pel CRBMC i finançat per l’Ajuntament de Mataró, per tal d’investigar les causes de la degradació de les pintures murals de la Capella dels Dolors, ja que presentaven greus problemes d’humitats que perjudicaven severament la conservació del conjunt. L’estudi va comportar el coneixement dels tipus de materials que formen les pintures (amb l’anàlisi de morters, pigments, vernissos i aglutinants) i, en base al seu estat de conservació, es va poder determinar el procés de conservació i restauració més adient. Un cop solucionats aquests problemes, està previst que a finals d’agost comencin els treballs de conservació i restauració de les pintures murals, que abasten una superfície de més de 300 m2.

A causa de les grans dimensions del conjunt i de la dificultat dels treballs a executar, es preveu que la restauració pugui durar al voltant de 7 mesos, i que la duguin a terme un equip de dotze professionals, en funció de les diverses fases i processos previstos.

L’inici dels treballs de conservació i restauració preveu un estudi en profunditat per a un millor coneixement de les pintures murals i del seu estat de conservació. Inclourà l’extracció i l’anàlisi de mostres, l’elaboració de planimetries per identificar i localitzar les degradacions observades, així com la documentació fotogràfica exhaustiva de tot el conjunt.

Està previst que es faci una neteja de la brutícia superficial, respectuosa amb la tècnica pictòrica original, ja que en tractar-se d’un tremp és molt delicada. Caldrà retirar també les sals i altres dipòsits acumulats sobre la superfície pictòrica. Així mateix, es fixaran i consolidaran nombrosos aixecaments, descamacions i zones disgregades de la capa pictòrica, que presenten un acusat risc de despreniment, i que suposen un perill imminent, per la possible pèrdua de fragments de pintura.

 

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí