L’artista Josefa Tolrà, al MNAC i a París

Text: Ajuntament de Mataró
472

El desembre de 2013, a iniciativa de l’associació ACM i produïda per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, s’inaugurava a  Can Palauet l’exposició “Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica”, de l’artista i mèdium Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959), fruit del treball de recerca i investigació de l’equip de curadors i documentalistes liderat per la crítica i historiadora de l’art Pilar Bonet.

L’exhaustiva i inèdita exposició, la primera que descobria el talent d’aquesta artista maresmenca, va originar una publicació amb diverses col·laboracions des de diferents vessants historicistes i acadèmics i la catalogació de la majoria d’obra procedent de diverses col·leccions particulars.

La mostra va tenir un fort impacte mediàtic i, alhora, va fructificar en el coneixement de diversos curadors i historiadors que han volgut incloure peces de Josefa Tolrà als seus estudis i tesis expositives.

En paral·lel, la representació de peces de Josefa Tolrà han estat cedides en préstecs temporals a les exposicions: “Mareperlers i ovaladors” de Perejaume (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i actualment és present a l’exposició col·lectiva “Les Cahiers Dessinés” al museu La Halle Saint Pierre de París (fins al 14 d’agost) i a l’exposició “Del segon origen. Arts a Catalunya, 1950-1977” a cura de Pepe Serra, Juan José Lahuerta i Valentín Roma, també al Museu Nacional d’Art de Catalunya (fins al 25 d’octubre).

En breu, el llegat de l’artista maresmenca serà custodiat per l’Associació Josefa Tolrà, creada per poder continuar la tasca de recerca i difusió de la vida i l’obra de Josefa Tolrà.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí