L’artista mataroní Joan Hortós dedica un cartell de Santes oníric a una figura de la festa major

Text: Jordi Pujolar  // Foto: ACN
599

L’artista mataroní Joan Hortós ha estat l’encarregat de dissenyar el cartell de la festa major de Les Santes 2011. L’autor ha presentat un cartell ple de colors i “intencionadament oníric, que transmet sensacions de festivitat, d’alegria, de lluentor, i que està perfectament emmarcat en el període estiuenc en què se celebra la festa major”. El tema central del cartell és una trampa, una figura del bestiari mataroní que només apareix el dia de les Santes, el 27 de juliol, i que forma part del seguici que acompanya les autoritats a l’anada i la tornada d’ofici i a la Passada de la tarda. Al cartell també hi ha nombroses referències i elements mataronins, com el mar, el paisatge o les torres de guaita.

Les trampes són dues, van pujades sobre un cavall i van tocant les dues timbales que tenen situades a banda i banda de la sella, amb una tonada monòtona i solemne molt peculiar. Precedeixen la figura de l’herald, un personatge que també va muntat dalt d’un cavall i duu majestuosament la bandera de Mataró, precedint les autoritats de la ciutat. Aquestes figures conserven el seu paper històric en el seguici popular, duent a terme el rol d’anunciador del pas de la comitiva al carrer.
L’autor del cartell, Joan Hortós, va néixer, viu i treballa a Mataró. Va estudiar escenografia a l’Institut del Teatre. Va treballar al taller d’en Josep Cardona, duent a terme encàrrecs de creació artesanal de màscares i titelles, i va treballar en la construcció i restauració de figures de l’imaginari festiu d’arreu del país. Més tard es va especialitzar en la construcció d’elements corporis per a publicitat, instal·lacions firals, televisió, teatre i cinema.

COMPARTIR