Una manifestació a Premià de Mar per denunciar el desallotjament de Can Sanpere

Text: ACN / TRIBUNA Maresme
840

Els Mossos d’Esquadra van acordonar l’antiga fàbrica i es van viure alguns moments de tensió sense incidents.

Centenars de persones es van manifestar el passat dimecres 31 de maig pel centre de Premià de Mar, després que la passada matinada els Mossos d’Esquadra havien desallotjat l’antiga fàbrica de Can Sanpere, okupada des de feia quatre anys per una vintena d’entitats. La protesta, que es va iniciar amb la lectura d’un manifest davant l’Ajuntament, va recórrer diversos carrer del centre del municipi i davant un fort desplegament policial, que va acordonar Can Sanpere per por a què el col·lectiu intentés tornar a okupar l’espai. Tot i que es van viure alguns moments de tensió a l’inici de la marxa, la protesta va concloure sense incidents.

Amb crits en contra del propietari de Can Sanpere, Núñez i Navarro; l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, i els Mossos d’Esquadra, la protesta ciutadana contra el desallotjament de Can Sanpere es va donar cita a les set de la tarda davant l’Ajuntament, on es va llegir un manifest reclamant l’expropiació del 100% de la parcel·la de la discòrdia per al seu ús ciutadà.

Segons la Plataforma Can Sanpere, el compromís per a l’expropiació que planteja l’Ajuntament no és el mateix que es va acordar a la consultat popular celebrada el 2014. “Es va dir que seria 100% públic i no és el cas perquè es reserven 950 metres quadrats per a pisos”, va dir un dels portaveus del moviment, Raúl Baena. El col·lectiu recorda que Premià de Mar és un dels municipis amb una densitat de població de les més altes de Catalunya i també de preus dels habitatges més desorbitats. “Les diferències amb l’Ajuntament són evidents. Nosaltres només ens remetem als resultats d’una consulta que no ens hem inventat nosaltres”, asseguren.

La concentració, que va aplegar a centenars de persones, va donar pas a una llarga manifestació pels carrers del centre, de gairebé 2 hores. El col·lectiu pretenia encerclar l’antiga fàbrica i llegir dos manifestos més, però quan van començar a caminar els Mossos se’ls havien avançat acordonant el perímetre.

La situació va provocar algun moment de tensió a l’inici de la marxa, però sense cap incident. Finalment, van optar per eixamplar el perímetre, portar la protesta als carrers dels centre i tornar a la plaça de la Vila per donar per acabada la protesta pocs minuts després de les nou de la nit.

El portaveu de la Plataforma, Raúl Baena, lamenta que se’ls intenti “criminalitzat” com “quatre nois que fan coses estranyes” i va reivindicar la “transversalitat” del moviment que okupava Can Sanpere: “Hi ha un ampli suport dels veïns de Premià de Mar perquè aquest moviment s’ha dedicat en cos i ànima a la difusió cultural i a projectes socials”.

Premià va viure una jornada intensa. Prèviament, després de la intervenció policial per desallotjar Can Sanpere, a la matinada, es va fer una concentració de protesta davant la casa de l’alcalde Miquel Buch. Segons va informar Ràdio Premià de Mar, membres de l’assemblea i simpatitzants van acudir a l’indret i van fet una cassolada pels volts de les 5 del matí i, pel que va indicar la mateixa assemblea, van fer soroll durant uns 10 minuts. Precisament, sobre el tema, s’hi va pronunciar el mateix alcalde a Catalunya Ràdio. Segons va expressar Buch: “Es busquen culpables”, quan l’operatiu obeeix a una sentència judicial. També va explicar que el soroll va provocar un atac d’ansietat al seu fill.

COMPARTIR