El mapa electoral del Maresme és multicolor

Text: Consell Comarcal del Maresme
287

Les eleccions municipals dibuixen un mapa del Maresme multicolor. ERC és la força majoritària tant en nombre total de vots (60.152) com en nombre de regidors (158) i és el partit més votat a 14 dels 30 municipis del Maresme, però el PSC obté molt bons resultats en els dos municipis amb major població (Mataró i Pineda de Mar) i també és la força més votada a Dosrius i Malgrat de Mar. En total, els socialistes han rebut 48.984 vots al Maresme i han obtingut 88 representants municipals. Per la seva banda, Junts x Catalunya pateix una davallada a nivell comarcal, però es manté com la força més votada a 10 municipis. Suma 32.344 vots i 94 regidors i regidores. A més de les 3 principals forces polítiques, la candidatura independent Som-hi per Sant Iscle s’imposa en aquest municipi i a Argentona la llista més votada és la plataforma Unitat Argentona per la República.

A nivell comarcal, Ciutadans es converteix en la quarta força política amb 14.135 vots i 20 regidors. El lloc següent l’ocupen les candidatures que han sumat per En Comú Guanyem (12.529 vots i 25 regidors). La CUP ha patit una davallada tant en nombre de representants com en nombre total de vots. Ha comptabilitzat 11.887 vots i 23 regidors i regidores, però les sigles que han resultat més damnificades han estat les del PP que només han obtingut 4 regidors al Maresme i 7.676 vots.

Aquestes són les candidatures que han superat el 3% del total de vots comarcals i, per tant, tindran representació al Consell Comarcal del Maresme. El repartiment dels 33 escons del Consell Comarcal es fa seguint una fórmula que valora 2/3 dels vots i 1/3 del nombre de representants municipals.

ERC es consolida com a primera força i obté 12 escons al Consell Comarcal del Maresme

Canvis en la configuració del Consell Comarcal del Maresme i sacseig al mapa maresmenc. Esquerra Repúblicana de Catalunya es consolida com a primera força comaracal amb el 28,31% dels vots. El PSC es reforça en municipis clau i passa a ser la segona força política del Maresme. En canvi, Junts per Catalunya baixa posicions ocupant el tercer lloc. El 26M, a més, ha dibuixat un mandat on es recuperen majories absolutes i es configuren ajuntaments més fàcils de governar.

El Consell Comarcal del Maresme (2019-2023)

ERC es distancia de Junts x Catalunya i reforça la primera posició amb 12 escons, el PSC passa de tercera a segona força guanyant 2 representants (8), Junts x Catalunya (antiga CiU) perd 3 llocs (de 9 representants passa a 6). C’s manté els 2 consellers/es. També obtenen 2 representants la coalició En Comú Guanyem (ICV ja tenia 2 representants), la CUP perd 1 i es queda amb 2 representants comarcals i el PP també perd un conseller i només tindrà un representant aquest mandat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí