Més llibres fent camí cap a Sant Jordi

Text: Albert Calls
311

Soc un boomer, del periodista i escriptor maresmenc Rafel Vallbona és un petit però contundent assaig publicat per Destino. Escrit en clau de crònica generacional, passa revista a les persones nascudes entre finals dels anys cinquanta i principis dels setanta, quan Espanya va créixer com mai no ho havia fet: els anomenats baby-boom. Amb una bona part dels seus membres al llindar de la jubilació, avui en dia, Vallbona reflexiona de tot plegat, passa revista als records i planteja una visió amb la seva perspectiva crítica del futur més immediat que ens espera. A part, s’acompanya el treball amb uns suggeriments de banda sonora d’alguns dels baby-boomers.

I entre les novetats de l’editorial del Maresme de Voliana Edicions d’aquest mes destaquem tres títols, el primer dels quals és La vida elàstica, de Dani Vilaró, recull de contes guardonat amb el Premi Anna Murià de contes 2021. Les vides fràgils dels protagonistes d’aquests tretze contes freguen el límit d’elasticitat; aquell punt de no retorn, de deformació irreversible, fins i tot de fractura, que potser els canviarà per sempre i els farà irreconeixibles.

El segon títol, En un lloc entre estranys, de Sara Celaya. Els protagonistes de les històries d’aquesta obra es troben atrapats en una realitat que els incomoda i que per moments es distorsiona i deixa pas a l’insòlit. Relats urbans que parlen de les ficcions que desperten les nostres obsessions a vegades de forma lluminosa, d’altres, pertorbadora, sovint amb melancolia i també amb mala llet. El recull de relats de Sara Celaya (1985) ha estat primer finalista del Premi Anna Murià de contes. L’autora viu des de fa uns anys a Arenys de Munt.

I un tercer títol que ens acosta a un personatge singular de la nostra història, Des de dins de mi, de Lluís Maria Xirinacs. Aquest llibre és el text escrit per Lluís Maria Xirinacs (1932-2007), durant el seu empresonament a l’hospital penitenciari de Carabanchel (Madrid), l’any 1975. L’autobiografia va ser escrita sota l’efecte repressiu de la presó i  l’efecte d’una vaga de fam de les moltes que va fer i superar.

COMPARTIR