Mini boscos, una proposta a tenir en compte

Judith Vives.  Periodista
294

La urgència climàtica ens està fent conscients de la necessitat de preservar el planeta. Una acció a petita escala que comença a proliferar amb l’objectiu de frenar el canvi climàtic i restaurar la biodiversitat és la dels anomenats mini boscos o boscos urbans.

A diversos països d’Europa, i també a casa nostra, comencen a proliferar aquests petits boscos amb els quals es volen crear espais on es pugui recuperar la biodiversitat. Són boscos que es planten en espais reduïts dins les grans ciutats. Poden ser solars abandonats, patis d’escoles, al marge d’algunes carreteres i indrets similars. En aquests espais s’hi intenta plantar una àmplia varietat d’espècies per tal de recrear les capes d’un bosc natural i afavorir la biodiversitat.

La idea d’aquests mini boscos prové del Japó. El seu ideòleg va ser el botànic Akira Miyawaki, desaparegut el passat mes de juliol, i que en va plantar més d’un miler al seu país. Per això també se’ls anomena boscos Miyawaki.

Miyawaki va tenir la idea dels mini boscos després d’observar que al Japó eren molt inflamables i amb moltes debilitats. Això passava perquè la indústria de la fusta ha fet proliferar els monocultius i les coníferes. Per la contra, Miyawaki va veure que el que calia per fer boscos forts i resistents als incendis era plantar moltes espècies diferents que afavoreixin la biodiversitat.

La idea és plantar els mini boscos en espais urbans reduïts i abandonats, de manera que la vegetació conquereix aquests espais i desenvolupa ràpidament nous hàbitats verds. Segons Miyawaki, aquests boscos en miniatura creixen deu vegades més ràpid i es fan trenta vegades més densos. El secret d’aquest èxit radica en el fet que els arbres es planten molt junts, tres per metre quadrat, utilitzant moltes varietats autòctones adaptades a les condicions locals.

Els científics estan d’acord que preservar els boscos és essencial en la lluita contra el canvi climàtic i per preservar el medi ambient. La biodiversitat d’un bosc permet emmagatzemar 40 vegades més carboni que una sola espècie plantada. Precisament l’objectiu d’aquests mini boscos de Miyawaki és assegurar un alt nivell de biodiversitat i per regenerar la terra en poc temps.

Més continguts a valors.org

COMPARTIR