Missatges d’olor en els gossos

Text: AMIC
366

Els missatges d’olor en els gossos estan formats principalment per traces d’orina i excrements. El gos té diferents glàndules oloroses que poden transmetre els seus corresponents senyals. Els més coneguts són els de les glàndules anals situades prop de l’anus. Quan l’animal defeca, aquestes glàndules també es buiden i deixen un aroma específic. De la mateixa manera que els llops, alguns gossos tenen glàndules oloroses en el rostre que donen informació quan altres animals les llegeixen a l’hora d’olorar-se el rostre com a manera de salutació. A la base de la cua també tenen una altra glàndula olorosa.

Les olors proporcionen gran quantitat d’informació, com el sexe, el nivell jeràrquic, si és cadell o adult, si és amic o enemic.

Els gossos comencen a deixar marques en el moment en què abasten la maduresa sexual, cap al segon any de vida. És quan els mascles comencen a aixecar la pota a l’orinar. Cal assenyalar que com major sigui l’autoestima d’un gos, més aixecarà la pota a l’orinar. Amb aquesta pràctica, els mascles aconseguiran que cap altre mascle tapi la seva marca.

En el cas de les femelles, quan entren en zel deixen marques d’orina per tot arreu per avisar als seus possibles pretendents que es troben disponibles.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí