Mitjans i xarxes socials, una relació d’amor-odi

Anna Lladó.  Periodista. www.annalladoferrer.com
427

El 86% dels mitjans de comunicació dels Estats Units i el Canadà consideren que les xarxes socials han provocat una disminució de la confiança en el periodisme, segons un estudi del Tow Center for Digital Journalism.

No sols pensen que són les causants del descens de credibilitat dels mitjans, sinó que, a més, al voltant del 70% afirmen que plataformes com ara Facebook o Twitter no estan fent prou per a combatre les fake news i la desinformació.

Ara bé, no tot és negatiu, ja que l’informe també indica que el 50% de les redaccions creu que les xarxes han enfortit la relació amb l’audiència.

Els mitjans continuen depenent de les plataformes socials per a difondre els seus continguts, però darrerament la relació entre tots dos ha canviat una mica, afirma Emily Bell, directora del Tow Center for Digital Journalism. “Abans hi havia més caos, però ara els mitjans de comunicació tenen més control sobre les seves publicacions a les xarxes”, assegura.

La relació entre tots dos es troba en un moment de maduresa, segons Bell, qui també afirma que avui dia “els mitjans entenen i accepten que les grans companyies tecnològiques són part dels seus negocis”. A més, admet que les plataformes continuen tenint, implícitament, un paper actiu a l’hora de seleccionar els temes i els formats de les notícies que cobreixen els mitjans.

En definitiva, les publicacions tenen amb les xarxes socials una mena de relació d’amor-odi. Per una banda, els mitjans en depenen i necessiten a les plataformes per a difondre els seus continguts, però, per l’altra, les culpabilitzen pel descens de la confiança, per part de la ciutadania, en el periodisme.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí