Un museu comunitari per a Cabrils

Text: Jordi Montlló  // Foto: Gustau Nacarino
355

El passat 8 d’octubre, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, es va presentar a Cabrils una nova entitat cultural per promoure el Patrimoni Cultural del poble. Porta en el nom la paraula “museu”, però no tindrà associat cap edifici ni cap col·lecció. El museu el formen la comunitat, el patrimoni i el territori. Però la paraula més important del nom d’aquesta nova entitat és la de “comunitari” perquè parteix de la comunitat i és per a la comunitat, que n’és la principal protagonista de la seva història. Sobretot, en un moment en què l’administració local ha considerat que no és important que un poble tingui museu.

Per aquest motiu un grup de cabrilencs i cabrilenques han decidit aplegar-se per posar fil a l’agulla. Tots ells ja havien col·laborat amb la direcció de l’antic museu, actualment tancat. Cal que la comunitat s’empoderi i prengui la iniciativa, com si es tractés d’una comunitat sense govern. Cal prendre mesures valentes davant de situacions de tan poca voluntat política.

El Museu Comunitari de Cabrils vol crear vincles entre la comunitat i la seva memòria col·lectiva, a través del patrimoni cultural i natural. Vol generar coneixement sobre aquest patrimoni per tal de preservar-ne els valors històrics, arqueològics, antropològics, artístics i/o naturals. Promourà  actuacions envers la protecció, conservació i salvaguarda d’aquest patrimoni i la seva posada en valor per a gaudi lúdic, estètic i intel·lectual de la societat.

El COMCA ha de ser un espai de trobada i punt de recolzament per a altres entitats interessades en el coneixement, la conservació i la gestió del patrimoni. També caldrà vetllar perquè la col·lectivitat interactuï amb el patrimoni creant  dinàmiques culturals participatives.

Van apadrinar l’acte els museòlegs Josep Fornés (antic director del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona) i Daniel Solé (Museu d’Història de Catalunya).

 

COMPARTIR