Musicoteràpia i relaxació

Equip tècnic Casa Pairal.  Vilassar de Mar
497

A la Casa Pairal estem molt compromesos amb la promoció de l’autoestima, la cura emocional i la diversió dels nostres usuaris, és per això que hem decidit implantar els nous tallers de musicoteràpia grupal, individual, i relaxació progressiva.  Ens hem adonat que existeix la necessitat creixent d’oferir qualitat i innovació assistencial, els usuaris cada cop son més exigents i no podem caure en la monotonia i la tediositat. Cal ser dinàmics i  actualitzar-se en les tècniques de psicoestimulació clàssiques; algunes d’aquestes, precisament, es poden haver quedat obsoletes i no ens permeten oferir la qualitat de tractament que busquem pels nostres residents.

La musicoteràpia i la relaxació ens ajuda a aconseguir els objectius de qualitat que perseguim. Hem comprovat que la música té beneficis a nivell físic-motriu, emocional i cognitiu-conductual. Destaquem entre aquests l’increment de la força i la mobilitat, reforça l’estimulació sensorial i millora els comportaments motors i verbals en pacients amb malaltia d’Alzheimer. D’altra banda promou l’autoestima, la interacció social, les habilitats socials com la comunicació i redueix el comportament disfuncional. No podem obviar que millora la memòria a llarg termini, ajuda a recordar informació quotidiana, disminueix que es deambuli i l’agitació, així com estimula el record autobiogràfic.

En aquest taller de musicoteràpia grupal incloem a tots els usuaris que volen participar, indiferentment del grau d’evolució de la seva malaltia. Ho fem de la  següent forma: ens seiem en rotllana i comencem les audicions a cegues de la música d’època, així els avis han d’endevinar qui és l’autor de la cançó; després esmentem quatre pinzellades de la biografia de l’autor. Arriba el torn de distingir l’autor en un assortit de fotografies que els presentem, repetim això tot ballant i cantant unes tres vegades, tot seguit arriba el torn lliure de cançons, els hi agrada molt!

En quant a les sessions individuals apostem per fer-les de forma assistida i reservada pels pacients amb major deteriorament físic i cognitiu, dins l’habitació; els hi posem la seva música preferida i els professionals observem les reacciones que tenen.

Després d’activar-nos amb un bon ball i unes bones cantarelles és hora de relaxar-nos en el nostre taller de relaxació muscular progressiva, que té lloc al gimnàs de la casa. Allà ens estirem amunt d’unes estoretes i acompanyats de la foscor i música relaxant comencem la sessió.

La relaxació muscular progressiva té múltiples beneficis per la salut dels nostres residents, tant a nivell físic com psicològic, per això vam considerar que seria una molt bona idea començar amb aquest taller. Entre d’altres beneficis, trobem que disminueix la pressió cardíaca, millora la circulació, redueix l’estrès, millora la funció ventilatòria gràcies a la distensió muscular i allibera tensions i contractures musculars. La relaxació progressiva de Jacobson és molt efectiva per reduir l’ansietat, i també efectiva, per l’úlcera, l’insomni i la hipertensió arterial.

Ens agrada treballar de forma alternativa, sense oblidar els objectius terapèutics. El benestar psíquic i emocional dels nostres avis és la nostra prioritat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí