Novetats editorials

Text: Albert Calls
1241

Tots aquests anys. Epistolari (1972 – 1980)
De Josep M. Benet i Jornet i Feliu Formosa.
Quaderns de la Font del Cargol

Feliu Formosa (1934) i Josep M. Benet i Jornet (1940 – 2020) són dos noms propis del teatre català contemporani. Entre els anys 1972 i 1980 van intercanviar una vivíssima i personal correspondència en la qual parlen del món escènic, la literatura i la cultura, de manera directa i sense censures. El resultat és un Llibre epistolar que mostra la història cultural catalana, creació literària en ebullició i crònica d’una època de represa, canvis i projeccions dins el panorama cultural i polític del país.

Aquesta és una obra que fa de bon llegir i que ens mostra, a més del bon ofici dels seus autors, les bambolines de la vida i l’art escènic, essencials pels creadors culturals, de la mà de dues de les veus més sòlides de la Literatura Catalana contemporània. El pròleg és d’Enric Gallén i l’edició ha anat a cura de Joaquim Armengol, Enric Gallén i Esteve Miralles.

El tacte suavíssim de l’absència
De M. Antònia Grau i Abadal.
Quaderns de la Font del Cargol

El treball poètic de Maria Antònia Grau, autora de Premià de Mar, s’entrellaça amb els grans temes de la vida i la presència contundent de la mort. Amb una continguda i sòlida obra literària, va ser una de les promotores del Grup de la Font del Cargol, a final dels anys setanta. Reconeguda amb diversos premis, ha escrit poemaris com ‘Engrunes’, ‘I grega’, ‘Paradisos’, ‘Un pòsit de cafè al fons de cada tarda’, ‘Res no és igual a res’ i ara ‘El tacte suavíssim de l’absència’, amb poemes que acosten els lectors als temes que ha tractat sempre:  els desfavorits, la natura i la lluita pels drets dels animals, així com el compromís amb la nació i la llengua oprimides.

Un acurat llibre de peces poètiques que invoquen la memòria i els records, la presència de l’entorn natural i els companys de viatge pels camins de l’existència, en el marc d’un procés de purificació poètic i vital, ple de poemes punyents. El pròleg és d’Emília Illamola i les il·lustracions d’Aurembiaix Abadal i Grau.

El quinto cerebro
De José María Guillén Lladó.
Letrame

José María Guillén Lladó és un psicòleg sanitari i psicòleg clínic vinculat a Mataró, amb llarga experiència en el tractament de trastorns emocionals, psicosomàtics i de persones altament sensibles. És autor del llibre Omega-3, entre d’altres títols de salut natural física i mental i nombrosos articles divulgatius, a més de ser un gran coneixedor i defensor de les teràpies naturals i integratives ment-cos. Acaba de publicar ‘El quinto cerebro’, assaig divulgatiu que entrellaça amb saviesa i bon ofici narratiu, pensant en un públic general, el coneixement de la ment i el cos i donant alhora pautes pràctiques per trobar l’autoequilibri i l’harmonia.

En aquesta obra, que alterna la clau divulgativa amb una acurada i treballada documentació i experiència, es va desvetllant el poder de la ment sobre el cos i la salut, plantejant tècniques que poden ajudar en els trastorns emocionals i malalties psicosomàtiques. El lector arribarà amb la lectura d’aquest assaig de bon llegir al concepte del “cinquè cervell” i en acabar-lo tindrà una bona perspectiva que l’ajudarà en la seva salut i benestar. A més, d’altres temes que s’hi desenvolupen són les persones altament sensibles, l’alimentació i l’exercici i algunes de les principals malalties que es pateixen. Coneixement i saviesa s’entrellacen en aquesta obra que també ajuda a trobar el metge interior que tots tenim a dins.

COMPARTIR