En la recta cap a Sant Jordi, les editorials i autors del Maresme presenten ja les seves principals novetats literàries per a la diada
Dels llibres que s’estan publicant amb motiu de l’imminent Sant Jordi destaca el treball Els poetes del Maresme (del segle XVI a l’any 2000), obra d’Isidre Julià i Avellaneda i Josep Lladó i Pascual, a cura d’Emília Illamola. Partint d’un treball iniciat per Julià i Lladó el 1970, aquesta monumental obra ha estat arrodonida i completada gràcies a l’empenta de l’editor Jordi Solé i Camardons i al gran treball d’Emília Illamola. En total hi surten reflectits uns 200 poetes maresmencs amb obra publicada. Amb pròleg de Carles Duarte i epíleg d’Albert Calls, aquest assaig-antologia completa un gran cercle al voltant de la literatura maresmenca del segle XX, alhora que esdevé un brillant punt de referència en l’espai i en el temps.
L’editorial Quaderns de la Font del Cargol continua publicant amb gran empenta llibres d’autors del Maresme contemporanis. Entre les seves novetats més recents destaca la poesia en català de l’autora del Masnou Sònia Hernández. El llibre, amb el títol Del tot inacabat, desplega en un joc de miralls el paisatge poètic proper i alhora universal de l’escriptora, que ja compta amb una sòlida trajectòria en castellà, tant en l’àmbit de la poesia com en el de la narrativa. “Un paisatge que vol ser el reflex de tot un món: un conjunt de paraules per entendre tots els significats”.
I també publicat per Quaderns de la Font del Cargol, amb l’Ajuntament de Premià de Mar, el recull de narracions Un mar de Premià, que aplega 13 relats de 12 autors que escriuen sobre la vida en aquest municipi, ja sigui en clau de present, passat o futur, però oferint un conjunt de textos tan diversificat com els seus creadors.
Índex Edita, segell impulsat per la Llibreria Índex de Vilassar de Mar, ha publicat Sobrevivir entre fuegos. Historia de Lúa, de Mar Rubio Oliver. Una novel·la que ens parla del món en el qual vivim. La protagonista de la història, una jove de 16 anys, veu el seu món destruït per efecte de les lluites fratricides que van devastar el cor de Ruanda els anys 90 del passat segle XX. Junt al seu germà, Lúa iniciarà una fugida cap a a un futur millor. L’autora és especialitzada en Àfrica i Amèrica Llatina i està vinculada al món de les ONG i l’ajuda humanitària.
L’escriptor maresmenc Rafael Vallbona, autor d’una indiscutible trajectòria literària, va ser guardonat amb el XXXVII Premi BBVA Sant Joan de Literatura per La casa de la frontera, una novel·la que reflexiona sobre el passat més proper i el present més imminent de Catalunya, a partir d’una història amb l’epicentre en un establiment situat al barri de la duana de Puigcerdà, a la ratlla fronterera amb França. Un complex i esplendorós fresc del segle XX vist des de la perifèria que va ser publicat per Edicions 62 i ara, l’editorial Milenio, ha editat en la seva traducció al castellà, a càrrec d’Inés Clavero.
I finalment, en el mes que se celebra el Dia de la Dona, també es molt recomanable el títol Lila, Història gràfica d’una lluita, de Toni Galmés i M. Àngels Cabré, que l’editorial barcelonina Comanegra ha publicat amb gran encert. Galmés ja ens va explicar les claus gràfiques del ‘procés’ amb el llibre Groc: història gràfica d’una lluita i ara, junt a l’activista feminista M. Àngels Cabré, han elaborat un acurat i entenedor estudi que repassa i analitza les claus gràfiques de les icones feministes, els seus referents culturals i els orígens del seu art polític, entre d’altres aspectes que ens ajuden a comprendre aquest moviment.