Novetats editorials per llegir aquests dies d’agost

Text: Albert Calls
90

Un treball de divulgació històrica sobre la indústria, els invents i els emprenedors catalans, poesia i novel·la en clau de thriller que enganxa als lectora fins al final, són algunes de les propostes literàries fetes per autors catalans que poden llegir-se durant aquests dies.

Entre les més recents novetats editorials destaca el llibre Fet a Catalunya, d’Alfred Vilanova, publicat per L’Arca. Redbook Ediciones. Aplega històries curioses d’indústries, invents i emprenedors catalans. L’autor d’aquest interessant treball ens va mostrant anècdotes i secrets de la tècnica i la indústria catalana de manera molt amena. Nascut al Poblenou (Barcelona) i vinculat a Vilassar de Mar, és enginyer industrial i ha exercit com a gerent d’una multinacional. En el llibre recull històries de diversos formats i extensions que es fan de bon llegir i ens aporten coneixements molt útils, sense defugir explicar-ne els detalls tècnics, acostant-nos a nombroses figures i paisatges de la indústria catalana.  Entre molts d’altres, es tracten temes com “La farga: l’acer català”, “La Llotja de Mar”, “Els taps de suro”, “La volta de canó catalana”, “Les catedrals del vi” o “Telesincro, el primer ordinador català”.

Miquel-Lluís Muntané és un autor barceloní amb una intensa trajectòria que comprèn la major part de gèneres, com la poesia, la novel·la, el relat breu, l’assaig, el teatre, el memorialisme o la narrativa infantil. Passatges és la seva última obra poètica, publicada per Llibres del segle, amb pròleg de Jaume Creus. Precisament, en paraules del poeta i traductor prologuista: “I aquest llibre de Miquel-Lluís Muntané és un al·legat en favor de la vida viscuda, així de senzill i així de clar, dels passatges que hem petjat o travessat. També de passatges de lectures inoblidables i de música efímera i eterna alhora. És a dir, del pas per la vida i el solatge acumulat”.

I a tall de mostra un contundent fragment de poema: “Encara hi són. Les pluges s’han endut/la sang de les revoltes,/el sol candent les ha brunyit/i una legió de passos/n’ha esmussat les arestes”.

Primer padre, de l’autor de La Garrotxa Joan Llensa, de la col·lecció El sótano de los sueños (Amazon), és un nou graó en la trajectòria literària d’aquest escriptor que s’està especialitzant en fer thrillers que enganxen el lector i no el deixen marxar, sense deixar de banda problemàtiques socials dels moments que estem vivint. Primer padre és una història policíaca i de misteri que parteix de fets reals. El punt d’arrencada és l’aparició a Aurora dels cossos de dos avis en un escenari esglaiador. La inspectora Pons i el seu equip hauran de resoldre aquest cas que desplega xarxes de maldat i arrela en un passat que torna per venjar-se. Llensa és autor de diversos títols entre els que destacaria l’anterior novel·la, La carnicera, dura, gore i amb un agosarat punt de vista que sedueix el lector des del primer moment, malgrat la duresa de la temàtica.

Pel que fa a Primer padre, us deixem de tast aquest petit fragment: “Irina se adentra por la pequeña puerta sin el menor atisbo de miedo. Aún no comprendre del todo los detalles ni las revelacions que le ha hecho Julius, pero una idea bastante general se le ha grabado en la mente. Y no va a dejar que se salga con la suya”.

 

COMPARTIR