Pot la nostra empresa sobreviure sense xarxes socials?

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
85

Desconnectar les xarxes socials no implica deixar de fer màrqueting, sinó canviar el mètode i com s’arriba als consumidors.

Moltes vegades els professionals del màrqueting acostumem a recomanar les xarxes socials per l’enlairament de qualsevol negoci. Considerem que les principals plataformes, com Facebook i Instagram, són imprescindibles per a qualsevol estratègia de màrqueting. Depenent de l’empresa, altres aplicacions socials com TikTok, LinkedIn o Pinterest també poden considerar-se essencials. No obstant això, les empreses estan cada vegada més descontentes amb els grans titans de la comunicació. A mesura que més marques es rebel·len, ens hem de preguntar: “Pot la nostra empresa sobreviure sense les xarxes socials?”.

Les marques “Social media fatigue”

La icònica marca de bellesa Lush va desactivar els seus comptes de Facebook, Instagram, Snapchat i TikTok. Segons el comunicat de premsa, Lush va abandonar aquestes grans xarxes socials fins que puguin oferir un entorn més segur. La marca qüestiona els efectes perjudicials de les xarxes socials en la salut mental i els algorismes dissenyats per a “mantenir a la gent fent scroll” i sense poder “desconnectar i relaxar-se.”

Lush no és l’única marca que es va retirar de les xarxes socials. Patagònia, Tesla, SpaceX, Coca-Cola, Pepsi, Starbucks, Unilever, Diageo, Levi Strauss, The North Face, Verizon… són només alguns dels grans noms que van anunciar que deixarien de publicitar-se a Facebook.

Però grans marques com Lush, Tesla i Patagònia ja tenen presència. Musk pot dir que “el producte viu o mor pels seus propis mèrits”, però Tesla continua activa en Instagram, una plataforma propietat de Facebook, i Lush continua prosperant amb el contingut generat pels usuaris i el màrqueting d’influencers en pràcticament totes les plataformes de mitjans socials. L’eterna contradicció humana.

Altres marques també ho fan servir com a tàctica de comunicació, busquen una notorietat anant a contracorrent. El fet impopular com a manera d’actitud diferenciadora.

Això ens porta a preguntar-nos… On encaixa una empresa emergent o una marca petita?

Els canals socials han permès la democratització de la comunicació, però s’ha d’entendre com una eina més i no com el leitmotiv del nostre negoci. És molt interessant recordar que més enllà de les xarxes socials, tenim altres tècniques de comunicació i màrqueting que ens permeten arribar als usuaris i clients d’una manera personalitzada i amb molts bons resultats. Disposar d’una web corporativa, campanyes d’email, posicionament orgànic; o tècniques de màrqueting tradicional com la inserció de bàners o falques publicitàries a mitjans locals.

Canvia les coses

Finalment, si trobeu que alguns dels vostres mètodes de màrqueting no reben atenció, proveu de canviar les coses.

Com podeu veure, no cal que utilitzeu les xarxes socials per arribar al vostre públic. Tot i que ens poden ajudar a enlairar-nos, tenim altres mètodes que també ens permeten fer créixer el nostre negoci.

Com sempre a eliguillen.es t’ajudarem a enfocar les teves estratègies de màrqueting. En parlem?

COMPARTIR