Primavera cultural al Maresme

Text: Redacció
827
Imatge de la Biblioteca de Can Vallerià, a Premià de Dalt, dedicada als llibres d’autors del Maresme. Va ser inaugurada el passat 5 de març.

Són molts els actes que aquesta primavera es fan als municipis de la comarca. Un punt d’arrencada cultural és la segona edició de la Nit de les Lletres Maresmenques, impulsada per Òmnium Maresme. Es farà a Vilassar de Mar, a l’Espai Cultural Can Bisa, el divendres 7 d’abril a les 20h.

A l’espai cultural Can Vallerià, a Premià de Dalt, impulsors de l’editorial Quaderns de la Font del Cargol, diumenge 9 d’abril, a les 12’30h, organitzen la Festa del Hanami, un recital de poetes que comptarà amb les veus destacades de Marta Pessarrodona, Jordi Llavina, Ester Xargay i M. Carme Arnau Orts.

Espais de Poesia d’Alella, és un referent consolidat de festival que aposta pels autors de la comarca. El dia 5 de maig, a les 19.30h, proposa a diversos escenaris del municipi una festa d’aniversari. La trobada de poetes del Maresme pren una nova dimensió i reuneix les veus que han participat a Espais de Poesia aquests darrers 10 anys al so de la bandabòlit. Hi participaran una trentena de poetes.

I la tarda del dissabte 6 de maig, de 17 a 19 h., es farà a Mataró el VI Certamen de poesia de primavera, impulsat per Poesia en viu, el programa de Mataró Ràdio que condueix Maria José Robledo. Convoca nombrosos poetes al centre cívic del Pla d’en Boet que han anat participant al programa radiofònic.

I un tast de llibres…

Entre les novetats editorials d’autors del Maresme que aquests dies es poden trobar destaquen, entre d’altres:

La novel·la ‘Media vida’ (Destino), de l’autora mataronina Care Santos, ha guanyat el prestigiós Premi Nadal. És una nova fita en la sòlida trajectòria d’aquesta narradora. A partir de les vides de cinc amigues al llarg de trenta anys, partint dels anys 50, retrata una generació de dones que van haver de construir els seus destins en un moment en què la hipocresia d’aquells que volien mantenir les formes a qualsevol preu es va enfrontar a noves mirades sobre l’amistat, l’amor i la llibertat.

Rafael Vallbona, autor afincat a Premià de Dalt, ha guanyat amb ‘Tros’ (Pagès editors) el XXVè Premi Ferran Canyameres. És una novel·la obscura que reinventa el gènere negre emplaçant-lo a la Catalunya profunda. En l’oclusiu ambient d’Alcastrer, un no-lloc enmig del secà, robatoris, patrulles de pagesos i el preu que s’ha de pagar pel delicte, enmig d’un enfrontament familiar de dimensions èpiques, a mig camí del western.

De l’autor David Grau (Premià de Mar), s’ha publicat la novel·la ‘El defensor de les bruixes’ (Columna), amb un atractiu argument que barreja ficció i revisió de la història. Viladrau, febrer de 1622. El jesuïta Pere Gil, acompanyat del seu deixeble de raça negra Joanet, hi arriben en missió del virrei per aturar la cacera de bruixes indiscriminada. Una sèrie de morts, que intentaran ser presentades com a obra de les suposades bruixes, servirà de pretext perquè s’obri una investigació per part del jesuïta per descobrir l’autoria dels crims.

‘Un pont de versos’ (Voliana Edicions) és un pont entre els poetes Marieke Maerevoet (flamenca) i Salvador Riera (mataroní). Amb l’ajuda de Rosa Tirado i de Laia Fàbregas han escrit un poemari a quatre llengües, assentat sobre l’amor i la família, que desplega les dues ànimes per sobre l’abisme de la malaltia del Parkinson.

‘El bes de la nit’ (Bromera), Premi Festa d’Elx, és obra de Montse Assens (Premià de Dalt) i Anna Riaspau. “Perdem amics, éssers estimats i és normal que quan la mort t’envolta et faci reflexionar sobre la pròpia. Llavors ens adonem de com estimem la vida i l’important i necessari que és lluitar per ser-hi. Això mateix podem pensar de la lluita per qualsevol ideal, la independència, la justícia social. Tot acaba sent un mateix diàleg”, són apunts d’aquest poemari que es presentarà el 12 d’abril a les 19.30h, a la Sala de l’Orfeó de la Societat Cultural Sant Jaume, a Premià de Dalt.

‘Cròniques de Kaneai’ (Voliana Edicions), de Raquel Piccolo (Vilassar de Mar), és un recull de set contes fantàstics, sis dels quals transcorren a Cerbi (Pallars Sobirà). Un paisatge concret, de muntanyes, rius, estanys, prats i cases de pedra, amb històries que pinten un univers de límits imprecisos. Somnis que són més que somnis, universos paral·lels i éssers fantàstics conviuen amb la quotidianitat. Música, sorolls i silencis.

De l’autora argentonina Emília Illamola es poden trobar dos títols narratius. Un és ‘Cabrils, Sao Paulo, Barcelona. Un amor pendent’ (Voliana Edicions), una història d’amor que s’interromp durant quasi cinquanta anys. La novel·la, inspirada en fets reals, parteix de l’actualitat i repassa l’itinerari personal d’una parella que s’obre camí en la segona meitat del segle passat, a l’acabar la guerra. I l’altre, ‘Encara hi ha papallones al jardí’ (Quorum Llibres): “Un recull de vint-i-dos textos que van del monòleg al relat i des d’una perspectiva intimista s’endinsen en el fer quotidià buscant encaix. I tot apaivagant la incertesa impulsen a seguir, com una promesa cap a l’esperança, dins d’un món que es renova constantment”.

Un altre títol maresmenc destacable, sortit d’última hora, per a aquest Sant Jordi , és ‘Cuaderno de Coyoacán’, d’Anna Lleonart (Vilassar de Mar), que acaba d’encetar el projecte Índex Editorial.

I per divulgar el ric patrimoni local, l’Ajuntament de Cabrera i Cossetània Edicions publiquen el conte per a infants ‘En Màrius, l’Helena i la clau del castell. Una aventura medieval a Burriac’, de Mercè Pujadas i Teo Perea.

I pel que fa a llibres apareguts durant l’any, de l’editorial Quaderns de la Font del Cargol, ‘Poesia, llengua i llibertat. El Grup de la Font del Cargol’, d’Albert Calls i Xart (Cabrera de Mar), crònica dels autors dels anys 80 a la comarca que van generar un moviment literari de referència.

La novel·la ‘Dies que caben en una ampolla de Vichy’ (Pagès editors), d’Andrea Rodés (Vilassar de Mar), analitza el retorn al Maresme des dels Estats Units d’un arquitecte de renom, en una història de xocs emocionals obscurs, ambientada a la comarca en els temps actuals.

‘Temps de llum’, novel·la de Sílvia Tarragó (Cabrera de Mar) acosta el lector a les mítiques primeres galeries comercials subterrànies d’Europa, retratant amb gran encert i realisme la Barcelona dels anys quaranta fins als 90, moment en què es van tancar.

I ‘No escatimeu el flit!’ (Editorial Alrevés), de Pop Negre, pseudònim d’Albert Figueras (Vilassar de Mar). Pura novel·la negra ambientada als temps més recents.

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí