Protectora d’Animals de Mataró, 50 anys de proteccionisme resistent

Text: SPAM
807

La Protectora d’Animals de Mataró (SPAM) celebra enguany el 50è aniversari. Per celebrar-ho, i deixar escrit el seu llegat a les futures generacions, acaba d’editar el llibre Protectora d’Animals de Mataró, 50 anys de proteccionisme resistent.

En ell s’aborden els orígens del proteccionisme a Europa i a l’Estat Espanyol junt amb els esdeveniments socials, culturals i polítics que ha viscut l’entitat des de l’octubre de 1972, data en la que es va constituir la Societat Protectora d’Animals de Mataró, de la mà d’un grapat de mataronins disposats a la defensa dels animals abandonats.

Les autores, la historiadora Helena Escoda i la periodista Ethel Paricio, han bussejat en més de 3.000 documents i una seixantena d’entrevistes als testimonis de les diferents etapes de l’entitat. Així, el llibre recull l’herència de l’entitat sobre el proteccionisme a Europa dels segles XVIII i XIX i com es va traslladar a l’Estat espanyol en plena dictadura primoriverista; la creació de les gosseres com a forma d’allunyar els gossos vagabunds dels nuclis urbans, per por a la ràbia; els sacrificis dolorosos amb estricnina, a vegades en plena via pública; o la lluita contra la ràbia que atemoria la ciutadania.

El llibre recorre la vida social, econòmica, cultural i política, en paral·lel als moments no gens fàcils pels quals ha travessat l’entitat en la creació del model de gestió i defensa dels seus objectius: sacrifici zero, gestió com a servei públic, benestar dels animals mentre romanen a refugis i l’adopció com a oportunitat pels milers d’animals abandonats. Un model de gestió referent a tot l’Estat espanyol.

El llibre compta amb la participació de dos destacats defensors dels drets dels animals. Així, el pròleg és de Manel Cases, Vice-president de l’Associació Defensa Drets Animals, i l’epíleg de Carla Cornella, presidenta de FAADA.

El llibre, que ha estat finançat parcialment a través d’una campanya de crowdfunding, es pot adquirir als tres refugis de Mataró, Cabrils i Badalona o al web www.protectoramataro.org i a l’Espai Veterinari de la protectora, al c. Sant Cugat, 102.

COMPARTIR