En record de Pius Morera (2)

Text: Queralt Morros Baró
79

Pius Morera va ser una activista de la poesia que des de les ones radiofòniques va contribuir a divulgar l’obra dels poetes catalans. En aquest article de Queralt Morros i en el de l’Albert Calls recordem la vàlua del seu treball i obra.

És veritablement difícil resumir en un parell de paràgrafs l’agraïment a un mestre. Possiblement en Pius hauria preferit una sextina en lloc d’aquest text, posant sobre paper —el poemari per quan?, ens demanaria a més d’un parell— els coneixements adquirits a la Biblioteca La Muntala. En vam aprendre molt. Una colla ben heterogènia escrivint poesia cada dijous a Sant Vicenç de Montalt. El taller ja feia cursos que rodava i va seguir força cursos més. De fet, el dia que el vaig conèixer, per recomanació de l’Albert Calls i en plena cerca de noms cabdals de la literatura comarcal contemporània, va ser el mateix dia que em va convèncer d’apuntar-m’hi. En Pius tenia aquesta dèria, la voluntat de fer xarxa i d’impulsar. Activisme poètic. Des de l’obstinació a l’hora de difondre i reivindicar la poesia a la perseverança a l’hora d’animar a continuar.

Al llarg de la seva trajectòria, lluny de deixar de ser prolífica amb nombroses publicacions, mai va oblidar la importància de fer costat a altres veus, consagrades o novelles. En són bona prova la tasca com a secretari del Premi Amadeu Oller, els recitals a El Gorg o els més de 370 programes de l’espai radiofònic Aparador de Poesia. Just fa unes setmanes la Chantal Poch m’explicava que en Pius va ser la primera persona a considerar-la poeta, una anècdota en comú que sé del cert compartim més lletraferits i lletraferides dels Països Catalans.

Precisament, aquesta capacitat de potenciar la poesia teixint lligams, brindant oportunitats, creant iniciatives de valor i llarga durada és un dels grans reptes que aconseguia transmetre des del seu doble vessant de poeta i divulgador incansable i és, a títol personal, l’aprenentatge que guardo amb més cura de no oblidar. Falta fa no perdre de vista i reconèixer el seu trescar. Gràcies per tant, Pius. Donar continuïtat als projectes que vas tirar endavant segurament seria el millor dels homenatges.

COMPARTIR