El repte de fer regals didàctics i per a aprendre

Text: Redacció
232

Entre les claus per triar una joguina didàctica, és imprescindible tenir en compte l’edat del petit a qui es lliurarà el regal i els seus gustos. A més, els progenitors han de conèixer el funcionament de la joguina i les seves possibilitats per ajudar al seu fill a treure-li el màxim partit.

Les joguines didàctiques serveixen per jugar, per entretenir i divertir al nen. I aquests aprenentatges, segons asseguren els experts, incideixen en el desenvolupament d’habilitats socials, la capacitat intel·lectual i les aptituds. Alhora, reforcen la confiança i l’autoconcepte positiu.

Per fer regals educatius es recomana, entre altres propostes, comprar d’acord als principis per educar. Al moment de triar-les, s’ha de tenir en compte l’edat del nen a qui es regali; el tipus d’activitat que es vol que practiqui; si el menor té alguna discapacitat ja sigui visual, auditiva o motora; així com altres circumstàncies com les seves habilitats, domini del llenguatge o coordinació.

Per triar el regal didàctic adequat cal dedicar-hi temps. Fins a 3 anys, els jocs estan pensats per utilitzar els sentits, treballar la memòria, la lògica, el llenguatge, l’atenció i la creativitat, així com el moviment, la coordinació i l’equilibri. Són adequats els jocs que requereixen el moviment dels nens.

Fins a 6 anys, a l’anterior que s’ha dit, els jocs sumen l’enginy o la reproducció de rols. Es recomanen els contes, jocs per aprendre o repassar els nombres, joguines que permetin reproduir escenes o imitar la vida adulta, jocs relacionats amb el cos humà, puzles, instruments musicals, jocs de taula senzills.

Fins a 10 anys és moment de reforçar l’aprenentatge amb jocs de regles, electrònics, d’estratègia, de memòria, manualitats, bicicletes, jocs musicals, llibres, construccions complexes, jocs de màgia, per explicar, realitzar multiplicacions i divisions, així com jocs i joguines per interaccionar amb altres nens o adults.

I per a més de 10 anys, el joc és útil per millorar el llenguatge, augmentar l’atenció o desenvolupar la imaginació, entre altres qüestions. Són adequats els jocs de reflexió, matemàtics i de vocabulari.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí