Roses d’amor i roses reivindicatives

Text: Redacció
937

La Diada de Sant Jordi, la tradicional festa del llibre i la rosa, omplirà enguany els carrers de més roses que mai. A les tradicionals roses vermelles que durant segles s’han regalat en aquest dia com a signe d’amor a la persona estimada, a les roses per a mares, filles, amigues i companyes… s’hi sumarà la rosa groga en solidaritat amb els polítics catalans empresonats.

Així, la conjuntura política catalana es trasllada a la festa popular de primavera per excel·lència a través d’una campanya d’Òmnium Cultural Aquest Sant Jordi la Rosa és Groga, que amb el lema Que la llibertat no sigui només una llegenda convida a la ciutadania a comprar i lluir roses grogues en solidaritat als presos polítics catalans. L’entitat anima a adquirir una rosa d’aquest color juntament amb la rosa vermella, de manera que els catalans mostrin alhora amor a les seves parelles i familiars i empatia amb els polítics catalans que són a la presó.

Moltes roses al carrer

El Dia dels Enamorats a Catalunya s’albira força positiu pel sector de la producció i comercialització de roses català. Amb l’esperança que el temps acompanyi i tenint en compte que el 23 d’abril s’escau en dilluns, s’auguren unes bones vendes, que podrien fer enfilar la xifra de roses vermelles venudes en més de 7 milions d’unitats.

Des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya expliquen que “aquest any les previsions ens fan ser optimistes. Sant Jordi sempre és un èxit, però tenim la sensació que aquest any ho serà encara més. L’hivern ha estat llarg, i ara hi ha ganes de sortir al carrer i celebrar aquesta festa, i això vol dir més roses venudes i major participació de les paradetes dels floristes”. Sito Vilarrubla, president del Mercat i majorista de flors des de fa prop de 35 anys, remarca també que “en ser un dia laborable, empreses i comerços ja han encarregat roses per poder regalar als seus empleats i clients, i col·laboren així en fer pujar la quantitat total de roses que es distribuiran al llarg d’aquesta Diada”. I és clar, a totes aquestes, s’hi sumaran els diversos milers de roses grogues que es preveu que es venguin a floristeries i paradetes d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Roses estrangeres

Tant roses vermelles, com sobretot les grogues, seran roses importades, vingudes de Sudamèrica i Holanda, principalment. Tot i que a Catalunya queden encara alguns floricultors productors de rosa, l’alta demanda de Sant Jordi fa que la gran majoria de roses s’hagin de comprar a l’estranger.

ALGUNES DADES SOBRE LA ROSA

ORIGEN:
Catalunya: 10%
Equador-Colòmbia: 60%
Holanda: 20%
Espanya: 10%

VARIETATS:
Freedom (Equador), Red Naomi (Holanda), i Samurai, Lovely Red i Red Monarch (Catalunya)

COMPARTIR