Ruta: Font Vella de Sant Hilari

Josep Grau.  www.montaltrek.org
360

Aquest mes va de Fonts. I quin millor poble per veure fonts que Sant Hilari Sacalm? Alguns dels llocs que veurem són:

Font del Cirerer: l’antiga Font del Cirerer està situada a la Plaça de l’Ajuntament, amb una mitja volta de coberta per a resguardar-se de la pluja, va se la primera font de Sant Hilari a ser declarada d’ús públic, l’any 1839. Hi ha una segona font, a tocar del Passeig de la Font del Cirerer.

Font del Pic: En un paratge molt ben arreglat i ampli, aquesta font ha estat molt vinculada a l’activitat social de vilatans i estiuejants. El 1959 les seves aigües van ser declarades d’excel·lent qualitat per beure a taula i per aplicacions terapèutiques.

Mural BestiArt: Està dissenyat i pintat per una associació artística local coneguda com Excèntrica. Hi podem veure la varietat de fauna i flora que es pot trobar a Les Guilleries.

Parc de la Font Vella: El trobarem en una zona ombrívola degut a la presència de grans plataners. Hi trobem la font d’aigua natural Font Vella i un petit parc infantil.

Font Vella: És una de les fonts més antigues i amb més renom de Sant Hilari. Va ser la primera en ser comercialitzada i just al costat hi trobem la primera planta on es va embotellar Font Vella. És una aigua de mineralització dèbil, indicada per a dietes pobres en sodi.

Font del Gurb: Deu el seu nom a la “domus” o casa fortificada dels Gurb, situada en el turó de sobre la font. A prop, en un extrem del “Pla de les Arenes” conegut com el Mas de la Rovira o el castell de Mascarbó, que ja és anomenat el 1252; actualment sols en queden les ruïnes. La família Gurb es troba homenatjada en el escut de Sant Hilari i a més també són dos dels quatre gegants del poble: Bernat i Blanca.

En el recorregut, podem trobar bonics exemplars de castanyers o l’avet Douglas. Aquesta varietat va ser importada d’Amèrica del Nord, els anys 1950-1960, per repoblar àmplies zones de bosc.

Itinerari: Circular. | Durada: 3 h. | Desnivell: 192 m.
Distància: 6.75 Km. | Època: Tot l’any. Millor a l’estiu, ja que és una ruta fresca.
Track: Font Vella –Font del Gurb –Sant Hilari Sacalm

COM ANAR-HI?

Iniciem la ruta a la Plaça de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, on podem deixar el cotxe aparcat (el diumenge hi ha mercat setmanal). Tot seguit pugem unes escales fins el Passeig de la Font del Cirerer, on hi trobem la primera font del dia, precisament amb aquest nom.

Pugem fins passar la primera volta, i al davant ja trobem el començament de la ruta “Font del Pic i Font Vella”, anem seguint aquesta ruta ben senyalitzada, marcada amb fites de color carbassa, passem per una hípica i poc més endavant, un rètol ens indica que baixem cap a la Font del Pic. Seguim travessant el camp i al final a mà dreta, travessem un túnel, seguint el camí trobem una cruïlla que prenem A ESQUERRA. I al cap de poc, ja veiem uns bonics grafits amb tota la fauna de les Guilleries, travessem un altre túnel i anem seguint camí.

Trobem una cruïlla i girem a DRETA, anem seguint pel costat del barranc i a sota veiem les instal·lacions de l’embotelladora Font Vella. Més endavant el camí baixa fent unes giragonses i arribem a una plaça gran on hi ha la Font Vella.

Després d’assadollar-nos amb l’aigua fresca, anem cap al carrer asfaltat i a uns 50 metres a L’ESQUERRA, comença la ruta de la Font del Gurb, marcada amb vermell. Passem un dipòsit gran i rodó d’aigua i un rètol que diu “Dipòsit Vallcrossa”, poc mes amunt prenem el camí de la DRETA que entra al bosc.
Anem pujant i al cap d’uns 600 metres, girem a ESQUERRA, deixant el camí que portàvem, i seguim fins travessar la carretera que va a Espinelves.

Travessem la carretera i just al davant, surt un camí a ESQUERRA que hem de seguir i al cap de 300 metres, un baixador A DRETA, ens indica que hem arribat a la Font d’en Gurb.

El primer tros de la tornada el fem pel mateix recorregut, fins a la carretera, però ara no la travessem, sinó que seguim el camí que entra al bosc vorejant la carretera per l’esquerra. Seguim aquest camí sense deixar-lo i en arribar a un mas no deixem la pista que fa un revolt a DRETA i arribarem al casc urbà. Baixem pel carrer de les Tres Creus i recte avall i a la dreta trobem el carrer de Sant Josep. I a continuació, la torre de l’Església ens indica que estem molt a prop de la Plaça de l’Ajuntament, on tenim el vehicle.

COMPARTIR