Ruta de la Guerra Civil

Text: Redacció
357

El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat ha concendit al Consell Comarcal del Maresme una subvenció per a la creació de la Ruta de la Guerra Civil que permetrà salvaguardar la memòria històrica recuperant elements arquitectònics i espais que van tenir un paper destacat durant el conflicte.

El projecte, en el qual participen 10 dels 30 municipis de la comarca, permetrà senyalitzar tots els elements de la Guerra Civil al Maresme i construir un Centre d’interpretació que s’ubicarà a Santa Susanna. A més, es dissenyarà una plataforma digital que permetrà, a través d’una APP, seguir qualsevol dels 3 itineraris temàtics en els quals es vertebraran els espais i elements que es conserven de la Guerra Civil a la comarca.

La ruta en 3 itineraris

Itinerari de la Defensa de la Costa. Aquest itinerari contemplarà un recorregut per tots els elements de defensa de la costa,. Durant la Guerra Civil, totes les poblacions costeres van comptar amb defenses per intentar evitar un possible desembarcament de tropes franquistes. Les més nombroses van ser les trinxeres i els nius de metralladores, però també bateries de costa i llocs d’observació. Encara es conserva un bon nombre de nius de metralladores, la visita dels quals s’incorporarà en aquest recorregut. Es senyalitzaran elements patrimonials a Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna i Vilassar de Mar.

Itinerari de la Reraguarda i el Front. Senyalitzarà els emplaçaments i edificis més emblemàtics que van tenir una significació especial durant el conflicte. El Maresme va habilitar hospitals i les fàbriques van reconvertir la seva producció per la guerra. També les poblacions de la comarca van patir els bombardeigs aeris, fet que va provocar la construcció de refugis antiaeris. Es senyalitzaran elements patrimonials d’Argentona, Calella, Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Premià de Dalt, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar

Itinerari de les Ambaixades. Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar van acollir durant el conflicte diferents delegacions diplomàtiques que van fugir dels perills de Barcelona. Aquest itinerari anirà descobrint a on s’hi van instal·lar amb senyalització a Caldes d’Estrac i Sant Vicenç de Montalt.

A banda de la creació d’aquests itineraris turístics, també es faran obres de rehabilitació i consolidació d’elements patrimonials com el Refugi del Parc Dalmau de Calella i la redacció del projecte d’obres d’elements dins del domini públic maritimoterrestre del Masnou, Mataró, Santa Susanna i Vilassar de Mar. A més, es construirà a Santa Susanna un edifici que albergarà un Centre d’Interpretació. Aquest projecte neix sota l’impuls de l’Ajuntament de Santa Susanna que creu convenient preservar una col·lecció d’armament i d’altres objectes i documents de la Guerra Civil Espanyola amb la intencionalitat de recuperar la memòria d’aquest període històric.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí