‘Sa i català’ ens acosta a les característiques i curiositats dels productes més genuïns de Catalunya

Text: Redacció
436

La publicació, editada per Ara Llibres i prologada per la prestigiosa cuinera Carme Ruscalleda, que reivindica el gran paper que fan els mercats locals, recull un ampli ventall d’aliments que només es poden trobar en l’àmbit català acompanyats d’informació sobre les seves característiques, propietats, anècdotes, curiositats i una proposta senzilla de com cuinar-los.

Sa i català és un llibre escrit en clau de divulgació que  s’adreça a un públic majoritari amb l’objectiu de difondre i projectar tant la informació dels productes de la terra, com el treball d’institucions i sector privat per acostar-los a tothom.

La selecció de productes, un projecte ideat per l’escriptor Francesc Miralles, ha anat a càrrec de l’autor i periodista maresmenc Albert Calls qui, segons explica al seu bloc (albertcalls.blogspot.com.es) ha comptat amb la col·laboració de diverses persones vinculades amb la gastronomia, la salut i  la pagesia per tal d’oferir una informació que aplegui tots els àmbits relacionats amb els aliments. En paraules de Calls, precisament, el llibre és “un homenatge a les institucions, persones, col·lectius i entitats que aposten pel productes de la terra”.

Verdures i hortalisses, com la ceba de Figueres i l’albergínia bonica; fruites i fruites seques, com la poma de Lleida i l’avellana de Reus; llegums i arrossos, com la mongeta del ganxet i l’arròs de Pals; carns i peixos, com el gall del Penedès i la gamba de Palamós són alguns dels molts aliments ‘made in Catalonia’ que es troben al llibre. Més de cent pàgines que donen tots els detalls sobre els seus orígens, el seu hàbitat natural, les seves propietats per a la salut, curiositats i anècdotes.

A banda de tota aquesta informació, també s’hi inclouen receptes per preparar àpats deliciosos i saludables: des d’una crema de nyàmera o una coca de recapte amb pebrot de la Riera, fins a uns llagostins al cava o un fricandó de vedella.

Albert Calls (Cabrera de Mar, 1966) ha treballat en diversos mitjans de premsa comarcal. Va ser responsable de cultura a El Punt (edició Maresme) i va fet de corresponsal pels diaris Avui i Ara. Va ser un dels impulsors de la llibreria Proa Premià, a Premià de Mar. També ha participat i col·laborat en la creació de petites editorials. Vinculat a l’associacionisme literari, com a escriptor ha publicat llibres de poesia, narrativa i divulgació. Entre els seus treballs, el llibre El Masnou Blauverd o la minisèrie per a la televisió local m1tv Nosaltres, els maresmencs.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí