Satisfacció dels organitzadors de la Fira del Càntir d’Argentona

Text: ACN  // Foto: ACN
1535

Balanç positiu de la Fira Internacional que va celebrar-se a principis del passat mes d’agost. Tot i que encara perduren els efectes de la crisi, els organitzadors han destacat que la també coneguda com a Fira del Càntir ha mantingut el nombre de visitants (entre 50.000 i 55.000), i que segueix sent punt de referència per als apassionats del món de la ceràmica. Els col·leccionistes segueixen desplaçant-se fins al municipi maresmenc per trobar la peça que cerquen i per la qual estan disposats a invertir centenars d’euros. A més, el ‘Cantir de l’Any’, un model jaspiat i en forma de tap procedent de Piera (Anoia), ha tingut una excel·lent acceptació entre el públic.

El director del Museu del Càntir i de la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa d’Argentona, Oriol Calvo, ha reconegut en declaracions a l’ACN que el context econòmic actual “no és el millor moment per fer una fira com aquesta”. Malgrat això, afirma que estan “contents” pel fet que el certamen se’l consideri encara un dels de referència de Catalunya i l’estat espanyol.

“Ha estat un bon any”, continua Calvo, “ens ha anat bé que la fira coincidís de ple amb la Festa Major d’Argentona i el nombre de visitants s’ha mantingut amb una xifra més que respectable”, ha afegit. En aquest sentit, el director de la fira inclou les vendes a aquest balanç positiu. “L’alegria dels anys 90 i 2000 ja no hi és”, ha raonat, “però aquella era una situació desbordant, on molts artesans havien de marxar abans d’hora perquè literalment no els quedava res per vendre”.

Les vendes imparables de fa uns anys han donat pas a unes vendes més selectives. En el cas concret dels col·leccionistes, Oriol Calvo assegura que la primera setmana d’agost està marcada en tots els calendaris dels qui volen fer-se amb una peça de ceràmica concreta. “Un terrissaire de Salamanca em va explicar que el primer dia de fira ja tenia esperant gent a les set del matí, quan oficialment s’obre el certamen a les deu”, ha explicat.

D’aquests col·leccionistes, Calvo comenta que “vénen a buscar peces molt concretes” i que no se n’estan de rascar-se de butxaca. “Aquí a Argentona, els col·leccionistes troben peces molt valuoses, i no deixen de venir”, ha conclòs.

Una vuitantena d’expositors, xifra semblant a l’edició anterior, han participat enguany a la fira, dividida en quatre seccions: terrissa popular i tradicional, reproducció de ceràmica antiga, ceràmica artística i antiguitats. El gruix de firaires han vingut d’arreu de Catalunya i de l’estat espanyol, però també hi ha representació d’altres països com França, Bèlgica, Rússia, Itàlia o Bulgària.

Tal com indiquen els organitzadors, la fira és una “extensió” de la Festa del Càntir d’Argentona, que enguany commemora el seu 60 aniversari des de la seva recuperació, l’any 1951, si bé els seus orígens es remunten al segle XVII. La llegenda popular diu que els precs a Sant Domènec de Guzmán van lliurar el municipis maresmenc de la pesta. Cada 4 d’agost, doncs, es beneeix l’aigua que brota de les fonts i que van omplint els càntirs.

Un total de 53.500 persones van visitar la fira d’Argentona el 2010. La major part, un 60%, eren visitants d’altres municipis del Maresme; un 30% de la resta de Catalunya i un 10% era de fora de Catalunya.

COMPARTIR