Temperatura de degustació de vins i espumosos

Quim Giménez.  Sommelier
592

En la degustació d’un vi o un cava és molt important tenir una temperatura adequada. Una degustació a temperatura inadequada pot arruïnar el vi o el cava i, com a conseqüència, el menjar que l’acompanya.

A major temperatura les aromes s’evaporen i augmenten els alcohols. A menor temperatura no s’aprecien les aromes i s’accentuen els àcids.

Tenint en compte que en boca la temperatura augmenta entre dos i cinc graus en cinc segons, indiquem les temperatures adequades de cada tipus de vi o cava.

Blancs joves: Entre 7 i 10°C.
Blancs criança: Entre 10 i 12°C.
Negres joves: Entre 11 I 12°C.
Negres semi criança (roure): 14°C.
Negres criança: Entre 14 i 17°C.
Negres reserva i gran reserva: Entre 17 i 18°C.
Rosats: Entre 10 i 12°C.
Txacolís: Entre 8 i 10°C.
Vins d’agulla: 8°C.
Caves i espumosos: Entre 6 i 8°C.
Fins i camamilles: Entre 8 i 11°C.
Amontillats: Amontillats 12 i 15°C.
Olorosos: Amontillats 14 i 17°C.
Blancs dolços (moscatell): 8°C.
Porto: Amontillats 10 i 12°C.

Per refredar un vi o un cava, la millor opció és la nevera. Mai el congelador, ja que el canvi brusc de temperatura ens faria perdre aromes.

En cas d’urgència els podem refredar en una glaçonera amb aigua, sal i glaçons. En vint minuts, aproximadament, tindrem el vi fresc. No obstant, com les ampolles de cava són més gruixudes, necessitaran més estona.

Hi ha diferents tipus de termòmetres per mesurar la temperatura, però els més pràctics i més econòmics són els de banda, que marquen la temperatura fidelment però sense obrir l’ampolla.

COMPARTIR