Torna la Festa de la Rosa

Text: Mercat de la Flor
649

La crisi es deixarà sentir enguany en la campanya de la rosa, l’única que fins ara s’havia anat mantenint estable en el sector de la floricultura i horticultura ornamental. Entre les causes d’aquest possible descens hi ha l’increment de l’IVA imposat pel govern sobre el comerç de flors i plantes vives, que passa del 8% al 21%.

Pel que fa a xifres, les previsions més optimistes esperen que s’arribi fins als 6 milions de roses venudes. “La pressió de l’IVA és molt forta per al client final, i malgrat que els productors mantinguin els preus dels darrers anys, la rosa resultarà cara per un consum massiu i popular com el d’anys anteriors”, explica Jordi Rodón, president del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. De l’àmplia oferta de rosa que es comercialitza per Sant Jordi, la de més qualitat és sense dubte la dels floricultors catalans, majoritàriament del Maresme. Suposen només un 25% de l’oferta per aquesta Diada, ja que els costos de producció i l’alt volum de producte requerit fan que no n’hi hagi prou per atendre la forta demanda d’aquests dies. És per aquest motiu que s’estima que la resta de rosa que surti a la venda provingui en un 30% de Sudamèrica –sobretot de Colòmbia i Equador–, un 25% del mercat holandès, un 10% del Llevant i el sud de la Península, i un 10% d’Àfrica, principalment de Kènia.

Més del 80% de les roses que es vendran seran de varietats vermelles, essent la Lovely Red, la Red Monarch i la Samurai les més importants de la producció local, mentre que la Freedom és l’estrella pel que fa a les varietats importades, per davant de la Red Naomi i la Grand Prix. A banda, cal destacar l’àmplia gamma de roses de color, amb un ventall que abraça des del blanc i el rosa pàl·lid fins a diferents grocs, taronges i bicolor. A aquestes cal afegir a més, aquelles que se’ls aplica tints i tècniques d’estampació per a personalitzar-les a les modes i gustos del consumidor.

Els darrers anys s’ha detectat també un lleuger i continu increment en les vendes de rosers com a planta en test, especialment el roser de pitiminí, de flors petites.