Unes ulleres que són una porta al món

Mirador de Mataró.  www.residenciaelmirador.es
429

La Residència i Centre de Dia Mirador de Mataró ha incorporat la realitat virtual al conjunt d’activitats que ofereix a les persones residents. Les ulleres 3D d’OROI són una experiència immersiva on la persona gran pot passejar per una gran ciutat, visitar un museu o viure diferents experiències que entretenen i afavoreixen l’estimulació cognitiva i el benestar emocional.

El 2020 ha estat un any difícil, on hem hagut d’aprendre a viure de manera diferent les relacions amb els altres i amb el nostre entorn. La tecnologia ha estat una gran aliada a l’hora d’oferir solucions de comunicació i entreteniment. Des de la Residència i Centre de Dia Mirador de Mataró s’ha apostat per les noves tecnologies, que poden fer-nos la vida més fàcil i aportar-nos múltiples beneficis per minimitzar el deteriorament cognitiu i millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en un centre residencial.

L’aplicació 3D ha estat una de les solucions tecnològiques que s’han incorporat a la residència en els darrers mesos. Són ulleres de realitat virtual immersiva on la persona gran pot passejar pel barri d’una ciutat que coneixen o voldrien visitar, fer un passeig en globus, anar a l’aquàrium o agafar un vaixell per veure les Illes Medes. Múltiples vídeos que ofereixen una àmplia gamma de possibilitats adaptades als gustos i preferències de la persona. La solució 3D d’OROI és una experiència que relaxa, entreté i ajuda a la persona a desenvolupar la seva capacitat d’observació alhora que estimula la memòria i els records. Les persones residents gaudeixen d’una sensació similar a la que tindrien a la realitat. Poden veure llocs on han estat o altres on voldrien anar. És una activitat centrada en la persona, on es potencien els interessos personals a partir d’experiències reals i motivadores.

Elsa Ortega, psicòloga de Mirador de Mataró, explica: “De moment les ulleres de realitat virtual d’OROI s’han incorporat a la tercera planta, amb persones preservades cognitivament o amb un lleu deteriorament cognitiu. L’activitat es fa de manera individualitzada o en petit grup. Com comptem amb dues ulleres, dos residents poden veure el mateix vídeo a la vegada i interactuen entre ells. S’involucren en l’activitat des del primer moment, decideixen què volen veure i fan propostes de vídeos sobre què els hi agradaria en futures sessions. A més, no els importa repetir algunes visualitzacions”.

Elsa Ortega afegeix que les persones residents demanen veure els seus pobles natals, les ciutats on han estat i l’activitat s’allarga molt més enllà de l’experiència amb les ulleres 3D, ja que després comenten entre elles i fins i tot amb les famílies tot el que han vist i sentit. A més els beneficis són múltiples. “A curt termini no només s’observa una millora en el seu estat d’ànim, ja que expressen alegria i se senten més motivats; sinó que s’observa una disminució de la simptomatologia ansiosa i es redueix el discurs centrat en les preocupacions pròpies. Augmenta la seva autoestima i es senten part del grup, afavorint així les relacions personals. Tot i que l’objectiu inicial no es basa en l’estimulació cognitiva, de manera indirecta estimula funcions com la memòria, l’atenció o el llenguatge entre d’altres. En definitiva, millora la qualitat de vida del resident”.

COMPARTIR