Una nova Festa de la Verema

Text: Redacció
390

Alella torna a viure l’esdeveniment festiu més important del municipi: la Festa de la Verema. Aquesta 42a edició serà una de les més llargues de la història perquè, tot i que els actes principals es mantenen en el segon cap de setmana (9, 10 i 11) de setembre, les activitats vinculades a la promoció del vi i del territori s’estendran al llarg d’11 dies, del 7 al 18 de setembre. S’estima que cada any atreu més de 25.000 visitants. A les darreres edicions s’han incrementat considerablement les degustacions, superant les 30.000 consumicions, de vi i menjar.

La pregonera. L’actriu catalana Anna Sahun, la maquiavèl·lica i calculadora Lídia Almeda, la dolenta de La Riera, serà la pregonera de la 42a Festa de la Verema. Ella serà l’encarregada de donar el tret de sortida a la Festa, a l’acte d’inauguració que se celebra el divendres 9 de setembre a partir de les 19h a la Plaça de l’Ajuntament, en el qual també es farà la tradicional trepitjada de raïm per part de la pubilla de 2016, les dames d’honor i els hereus i la benedicció del primer most.

El vi és el protagonista. Els vins de la DO estaran presents en bona part de les activitats programades, com el Tapes + Vi que ofereixen 12 bars del poble, la presentació de vins del 10 de setembre a la tarda a Can Lleonart, les visites als cellers i el tast jove de vins. El món del vi i de la vinya marca els colors i les olors de la Festa amb moltes altres propostes: la tallada de raïm infantil, la trepitjada familiar, la verema nocturna (l’Enotast matiner), les rutes patrimonials, la proposta artística de Can Manyé i les classes magistrals que oferiran Joan Lluís Gómez, sommelier del restaurant Sant Pau, l’alellenca Rosa Vila i Joan Gómez Pallarès, responsable del bloc DeVinis, els dies 12, 13 i 14 de setembre, respectivament.

La verema festiva. La Festa té altres cites lúdiques i festives: la fira d’artesans, els concerts (de La Salseta del Poble Sec, l’Orquestra Europa i el grup d’havaneres Port Bo), els correfocs, la sortida dels Trabucaires del Vi d’Alella, la trobada de gegants, la ballada de sardanes o la botifarrada popular.

Olor de la vinya d’Alella, la proposta artística de la verema a Can Manyé. Can Manyé ha preparat enguany una interessant proposta artística per a aquesta verema. L’exposició “Olor de vinya d’Alella”, que es podrà visitar del 8 de setembre al 9 d’octubre, és un maridatge entre obres Nasevo i de la colección olorVISUAL que tracten de representar les propietats característiques dels vins d’un territori tan singular com és la DO Alella.

Nasevo és el nom artístic d’Ernesto Ventós, un reconegut creador d’essències i un col·leccionista molt particular: sord des de la infància, en lloc de mirar les obres d’art les olora. A més de les obres de Nasevo, que conviden el públic a olorar-veure i veure-olorar, l’exposició reuneix peces de la colección olorVISUAL, íntimament lligada a l’artista. Creada l’any 1978, totes les obres de la col·lecció tenen com a denominador comú la transformació de l’olor a color, a llum, suggestió i somni.

A l’exposició s’hi podran veure obres de reconeguts artistes, com ara Christo, Jordi Cabestany, Perejaume, Antoni Muntadas, Pere Noguera i Güter Förg, entre d’altres. S’inaugurarà el dijous 8 de setembre, a les 20.30h, i es podrà visitar fins al 9 d’octubre.

PROGRAMA DE LA 42 FESTA DE LA VEREMA

 

DIMECRES 7 SETEMBRE

Inauguració de l’exposició dels Trabucaires del Vi d’Alella “Destrals de diferents oficis i èpoques”. 19.30h Sala d’entitats de les antigues Escoles Fabra. Col·lecció privada de l’alellenc Benjamí Sanahuja (mostra de les 750 peces). Horaris: 8 i 9 de setembre de 17 a 21h, 10 i 11 de setembre de 10.30 a 14h i de 17 a 20.30h, del 12 al 16 de setembre de 17 a 20.30h i 18 de setembre de 10.30 a 14h.

DIJOUS 8 SETEMBRE

Tallada de raïm a la vinya de Can Magarola i berenar infantil. 18h Vinya testimonial de Can Magarola. Lliurament de diplomes a les dames d’honor, hereus i pubilla. Sorteig d’obsequis entre les persones que han descobert la paraula secreta del concurs d’aparadors de la Festa de Verema.

Inauguració de l’exposició “Olor de vinya d’Alella”. 20.30h Can Manyé. Maridatge entre obres de Nasevo i obres de la colección olorVISUAL, per tal de representar les propietats característiques dels vins d’un territori tan singular com és la DO d’Alella. Del 8 de setembre al 9 d’octubre.

Sopar amb la Colla infantil dels Diables del Vi d’Alella. 21h Pati de Can Lleonart

Correfoc infantil amb els Diablons del vi d’Alella. 22h Inici giratori de la Riera Fosca.Acompanyats dels Timbalers del Most. Recorregut: Sortida giratori Riera Fosca, Ribas, Germans Aymar i Puig i final a Can Lleonart.

DIVENDRES 9 SETEMBRE

Fira d’artesans. 18 a 23h Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart.

Acte d’inauguració de la Festa de la Verema. 19h Plaça de l’Ajuntament. Pregó a càrrec d’Anna Sahun. Sortida de les dames d’honor, hereus i pubilla del 2015, acompanyats pels Timbalers del Most i proclamació de la pubilla del 2016. Trepitjada del raïm pels hereus i dames d’honor. Benedicció del primer most. Presentació de la nova peça de la col·lecció de complements per al vi del Casal d’Alella.

Mostra Gastronòmica. 20 a 23h Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament. Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques.

Correfoc amb els Diables del Vi d’Alella. 23h Inici Torrent Vallbona. Recorregut: Inici al Torrent Vallbona (fàbrica de pintures), Santa Eulàlia, Eduard Serra i Güell, Quatre Torres, Riera Fosca i final, amb castell de focs, a la plaça d’Antoni Pujadas.

Ball amb l’Orquestra La Salseta de Poble Sec. 24h Plaça d’Antoni Pujadas

DISSABTE 10 SETEMBRE

Despertada amb els Trabucaires del Vi d’Alella. 8h Plaça de l’Ajuntament. Acompanyats de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar. Recorregut: Sortida giratori Riera Fosca, Quatre Torres, Eduard Serra i Güell, Santa Madrona, Balmes i Plaça de l’Ajuntament.

Botifarrada popular. 9h Plaça de l’Ajuntament.Preu: 5 euros

Fira d’artesans. 9 a 23h Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

Visita guiada al celler Alta Alella. 9.30h.

Visita guiada al celler Serralada de Marina. 10h

Visita guiada Les Masies d’Alella, patrimoni cultural, arquitectònic i de paisatge. 10h

Vine a tastar la selecció de tapes. A partir de les 10h Bars i restaurants del poble. Tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella. Preu del vi i la tapa: 4 €

Visita guiada al celler Alella Vinícola. 10.30h

Visita guiada al celler Bouquet d’Alella. 11h.

Trepitjada de raïm en família. 11h Can Magarola.Trepitjarem el raïm fins a obtenir el nostre propi most. Activitat divertida i adreçada a tot el públic. Cal inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme.

Actuació castellera Colla Capgrossos de Mataró. 13h Plaça de l’Ajuntament

Presentació dels vins DO Alella. 18h Can Lleonart. A càrrec dels enòlegs dels cellers DO Alella, amb la col·laboració de la revista Papers de Vi i d’estudiants del Grau Superior de Màrqueting i publicitat en el sector vitivinícola. Cal inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme. Preu: 11 euros.

Sardanes amb la Cobla Principal del Llobregat. 18h Plaça d’Antoni Pujadas. Trobada de colles veteranes.

Mostra Gastronòmica. 20 a 23h Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament. Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques.

Tast Jove de vins DO Alella amb una breu explicació de cada vi. 22.30h Can Lleonart. Ens endinsarem en els seus gustos i aromes de la mà d’un jove entès en vins. Més informació al facebook Alella Jove o al correu alellajove@alella.cat.

Ball amb l’Orquestra Europa. 23.30h Plaça d’Antoni Pujadas.

DIUMENGE 11 SETEMBRE

Fira d’artesans. 9 a 23h Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

Plantada de Gegants. 10h Avinguda de Sant Josep de Calassanç. 23a trobada de colles geganteres. Amb la participació dels gegants dels municipis d’Alella, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt, La Barceloneta, El Masnou, Les Borges Blanques, Badia del Vallès, Teià, Escola Sagrada Família, Escola Bergantí, Bastoners del Masnou i els Salancaires de França.

Vine a tastar la selecció de tapes. A partir de les 10h Bars i restaurants del poble. Tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella. Preu del vi i la tapa: 4 €

Onze de Setembre. 11h Plaça Germans Lleonart. Ofrena floral a càrrec de l’Ajuntament i de les entitats del poble.

Cercavila de la Colla de Gegants, Capgrossos, Grallers i Timbalers d’Alella. 12h Inici Avinguda de Sant Josep de Calassanç.

Recorregut: Passeig Sant Josep de Calassanç, Les Heures, Torrent Vallbona, Santa Eulàlia, Balmes, Plaça de l’Església, Rector Desplà, Plaça de l’Ajuntament, Empedrat del Marxant, Rambla d’Àngel Guimerà (per la calçada), plaça dels Germans Lleonart, Riera Principal i final a la plaça d’Antoni Pujadas.

Mostra Gastronòmica. 20 a 23h Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament. Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques.

Havaneres amb el grup Port Bo. 22h Parc Gaudí. I rom cremat preparat per Quico Lluch.

DILLUNS 12 SETEMBRE

Classe magistral de tast de vins: ”Break” a la vinya. 20h Can Lleonart. Amb Joan Lluís Gómez.

DIMARTS 13 SETEMBRE

Classe magistral de tast de vins: Vins vs Cinema. 20h Can Lleonart. Amb Rosa Vila.

DIMECRES 14 SETEMBRE

Classe magistral de tast de vins: Entre les arrels i la lluna, el mar: vins rojos i negres d’estiu. 20h Can Lleonart. Amb Joan Gómez Pallarès.

DISSABTE 17 SETEMBRE

Verema nocturna. 5h Masia de Can Magarola.Ens trobarem a la Masia de Can Magarola, farem un tast i anirem a la vinya a tallar el raïm. Després de veremar farem un esmorzar tots plegats. Cal inscripció prèvia. Preu: 14 €. Places limitades.

Visita guiada al celler Raventós d’Alella. 9.30h

Visita guiada al celler Joaquim Batlle. 10h

Visita guiada al celler Can Roda. 10.30h

Visita guiada al celler Roura. 11h

DIUMENGE 18 SETEMBRE

Visita guiada De coll de Vendrans a Vallcirera. 9.30h. Cal inscripció prèvia a les visites guiades a l’Oficina de Turisme. Preu: 8 €.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí