“A vegades, la vida dels que ens fan riure pot estar marcada pel drama”

Text: Albert Calls
879

El periodista mataroní Jordi Rovira ha codirigit amb Xavier Baig el documental ‘Eugenio’, que aquests dies s’està projectant en les sales catalanes. El treball periodístic analitza la trajectòria vital i professional de l’humorista Eugeni Jofra i Bafalluy (Barcelona, 1941-2001), conegut pel seu nom professional, Eugenio, que va esdevenir tot un referent internacional i ha marcat, amb els seus acudits i la particular manera d’explicar-los, diverses generacions.

Com neix el projecte de recuperar la figura de l’humorista Eugenio?
Tot plegat sorgeix d’una conversa amb l’Òscar Moreno i en Xavi Baig -propietaris de la productora REC Videoproduccions amb qui fa dos anys acabava d’estrenar el documental sobre la Joana Biarnés, la primera fotoperiodista de l’Estat. Per aquelles dates vam veure una entrevista a La Vanguardia amb el fill gran de l’Eugenio i allà vam intuir que hi havia una història interessant al darrera d’aquell gran humorista. A partir d’aquí vam anar a parlar amb en Gerard, que va ser la primera d’una cinquantena d’entrevistes que van ser la base per elaborar el guió.

Amb el documental, què volen transmetre al públic?
Volem explicar qui era l’Eugeni Jofra, l’home que hi havia darrera el personatge. I volem, també, mostrar com a vegades, la vida dels que ens fan riure pot estar marcada pel drama. Una gran paradoxa.

Amb qui van treballar per acostar-se a la trajectòria vital i artística d’Eugenio?
Amb la seva família, els seus amics íntims, els seus representants, etc. Una cinquantena de persones de les quals finalment una trentena van sortir al documental explicant la seva experiència amb l’Eugenio. I la suma de les seves declaracions, estratègicament ordenades, configura el relat del documental.

Quines van ser les claus de l’èxit d’Eugenio? I les ombres del personatge?
La clau del seu èxit va ser l’autenticitat i trobar una fórmula per fer humor inèdita fins llavors. Era únic i molt professional. No deixava res a l’atzar. D’altra banda, les seves ombres eren més de la persona que del personatge. Davant d’una sèrie de problemes personals potser no va saber afrontar-los del tot bé, i va seguir vivint intensament. I això al final té conseqüències.

Actualment estan projectant i presentant el documental. A quins llocs es podrà veure properament i quina previsió tenen que es projecti a les televisions?
El cicle el Documental del Mes (eldocumentaldelmes.com) ens permet estar a unes noranta sales i cinemes de Catalunya i de la resta de l’Estat. Fins i tot de Llatinoamèrica, durant tot el mes d’octubre i una part de novembre. TVE i TV3 són coproductors del documental. TV3 ho emetrà en un Sense Ficció de desembre i TVE l’any vinent dins el programa ‘Imprescindibles’ de La 2. D’altra banda, a partir de desembre també es podrà veure -durant sis mesos- a Movistar Plus. I també es pot trobar a Filmin, on ja va estar durant el mes de maig (com a part del DOCS, el festival de documentals de Barcelona), convertint-se en el documental més vist dels darrers tres anys en aquesta plataforma. Aquesta dada la valorem especialment ja que a Filmin hi ha un miler de documentals, molts d’ells molt bons i guardonats amb premis internacionals. Això vol dir que el documental ha despertat molt d’interès.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí