Viure en una caravana

Judith Vives.  Periodista
317

S’acaba d’estrenar als cinemes Nomadland, la pel·lícula que va guanyar el Lleó d’Or a la darrera edició del festival de Venècia. La seva protagonista és una dona que, després del col·lapse econòmic d’una empresa en una zona rural de Nevada, decideix agafar la seva caravana i convertir-se en una nòmada moderna, disposada a descobrir com és la vida en els marges de la societat convencional.

A la pel·lícula hi apareixen també els nòmades reals Linda May, Swankie i Bob Wells, que fan de mentors i companys de la protagonista en aquest viatge recorrent l’immens paisatge de l’Oest dels Estats Units. Tot i ser un film de ficció, el film plasma una tendència a l’alça: la de la gent que opta per viure en una caravana.

Nomadland es basa en un llibre de Jessica Bruder que parla d’un fenomen cada vegada més habitual als Estats Units, el de la mà d’obra barata que, sense protecció social i sense poder pagar lloguers o hipoteques, es posen a viure en furgonetes i caravanes. Són els anomenats “workampers”, que viatgen pel país amb les seves cases amb rodes per buscar oportunitats de treball per sobreviure.

Però al costat d’aquests treballadors sense recursos que es veuen empesos a viure com a nòmades sobre rodes per necessitat, hi ha tota una tendència de gent que opta per aquest estil de vida de forma voluntària. En aquest cas, es tracta de perfils que busquen una certa llibertat, nòmades digitals que poden compaginar les seves feines freelance i a distància amb la vida a la carretera. Això els permet anar canviant d’escenari i país, i recórrer món al seu aire.

Aquesta tendència s’ha imposat especialment entre generacions joves com els millenials. A les xarxes socials, especialment a Instagram, l’etiqueta #vanlife acumula publicacions de persones que comparteixen el seu estil de vida nòmada, sovint amb una visió idealitzada que s’allunya de la realitat dels “workampers” retratats al llibre de Bruder i a la pel·lícula.

Aquesta tendència ha fet sorgir, fins i tot, iniciatives com la Indie Campers, que han creat un servei de subscripció per llogar temporalment caravanes a Espanya on poder treballar i viatjar al mateix temps. Aquesta opció permet viure aquesta experiència de llibertat sense lligar-se als costos i responsabilitats de mantenir una caravana pròpia.

Més continguts a valors.org

COMPARTIR