Els avantatges d’anar en bicicleta

Text: Redacció
421

Fer servir la bicicleta indubtablement millora la nostra salut, a més de reduir la contaminació en el marc d’un transport més sostenible i ecològic. Cada dia més són moltes les persones que s’apunten a integrar la bici en les seves vides.

Anar en bicicleta és un esport apte per a totes les edats i la seva pràctica suposa una important despesa energètica. Com consideren els experts, pedalejar a un ritme mitjà permet que es cremin entre 300 i 600 calories per hora. A un ritme més elevat, ja es pot passar de les 500/600 kcal/h. Entre d’altres beneficis per al nostre organisme, la pràctica d’aquest esport permet muscular el cor lleugerament, ventilar els pulmons i oxigenar els músculs, el que és saludable per a la prevenció de les malalties cardiovasculars. I sempre tenint en compte que quan relacionem salut i esport ens cal l’assessorament professional.

L’ús de la bici és una activitat molt bona per a persones amb sobrepès, articulacions febles o per a aquelles altres que es recuperen d’una lesió o ferida, atès que no s’aguanta el pes del nostre cos. També ens permet muscular diverses parts del nostre cos com les cuixes, els panxells i les natges, alhora que també es treballa el tors, els braços, la part baixa de l’esquena i els abdominals, sobretot els laterals. D’altra banda, a més dels beneficis físics, es respira aire fresc i es segreguen les saludables endorfines.

Planificar els itineraris

Si fem servir la bicicleta en el nostre temps de lleure, els experts recomanen que abans de sortir a fer una passejada estudiem l’itinerari, especialment si és per la muntanya. Ens permetrà conèixer els desnivells, l’estat del terreny, la distància que hem de recórrer i d’altres àmbits que puguin contribuir tant a facilitar-nos el recorregut com a no generar un impacte negatiu en el territori.

Buscar la complicitat de la xarxa

Des de les institucions se’ns proposen sovint itineraris ja elaborats que podem trobar a través de la xarxa i que és molt útil i pràctic seguir, permetent-nos la descoberta del territori que ens envolta i el seu ric patrimoni. Segurament, fent una primera recerca a Internet de la zona a la qual volem anar, trobarem molta informació, cal però seleccionar-la.

D’altra banda, si anant en bicicleta diàriament millorem la nostra salut i reduïm la contaminació de les ciutats, també ens permet aconseguir premis i recompenses. Actualment existeixen diverses iniciatives i aplicacions per al mòbil que incentiven mitjançant reptes i regals la utilització d’aquest mitjà de transport sostenible. Es tracta de plataformes en línia que premien amb descomptes i regals la mobilitat sostenible, ja sigui en bicicleta, a peu, corrent o en patins.  Els participants trien una aplicació mòbil gratuïta pel registre dels desplaçaments i la connecten. Cada vegada que l’usuari pedala, camina o corre acumula punts que pot canviar després per premis i descomptes. I també existeixen moviments ciutadans que promouen l’ús quotidià de la bicicleta, animant els participants a comprometre’s a anar amb aquest mitjà de transport i a compartir la seva experiència en xarxes socials..

En l’àmbit internacional també hi ha projectes semblants. A França, l’Agència del Medi Ambient i Control de l’Energia va impulsar el 2014 un programa per a incentivar l’ús de la bicicleta entre els treballadors. Es pagaven 25 cèntims d’euro per cada quilòmetre recorregut. Després d’uns mesos, els treballadors van duplicar l’ús de la bici.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí