Els avantatges d’anar en bicicleta

Text: Redacció
756

Fer servir la bicicleta indubtablement millora la nostra salut, a més de reduir la contaminació en el marc d’un transport més sostenible i ecològic. Cada dia més són moltes les persones que s’apunten a integrar la bici en les seves vides.

Anar en bicicleta és un esport apte per a totes les edats i la seva pràctica suposa una important despesa energètica. Com consideren els experts, pedalejar a un ritme mitjà permet que es cremin entre 300 i 600 calories per hora. A un ritme més elevat, ja es pot passar de les 500/600 kcal/h. Entre d’altres beneficis per al nostre organisme, la pràctica d’aquest esport permet muscular el cor lleugerament, ventilar els pulmons i oxigenar els músculs, el que és saludable per a la prevenció de les malalties cardiovasculars. I sempre tenint en compte que quan relacionem salut i esport ens cal l’assessorament professional.

L’ús de la bici és una activitat molt bona per a persones amb sobrepès, articulacions febles o per a aquelles altres que es recuperen d’una lesió o ferida, atès que no s’aguanta el pes del nostre cos. També ens permet muscular diverses parts del nostre cos com les cuixes, els panxells i les natges, alhora que també es treballa el tors, els braços, la part baixa de l’esquena i els abdominals, sobretot els laterals. D’altra banda, a més dels beneficis físics, es respira aire fresc i es segreguen les saludables endorfines.

Planificar els itineraris

Si fem servir la bicicleta en el nostre temps de lleure, els experts recomanen que abans de sortir a fer una passejada estudiem l’itinerari, especialment si és per la muntanya. Ens permetrà conèixer els desnivells, l’estat del terreny, la distància que hem de recórrer i d’altres àmbits que puguin contribuir tant a facilitar-nos el recorregut com a no generar un impacte negatiu en el territori.

Buscar la complicitat de la xarxa

Des de les institucions se’ns proposen sovint itineraris ja elaborats que podem trobar a través de la xarxa i que és molt útil i pràctic seguir, permetent-nos la descoberta del territori que ens envolta i el seu ric patrimoni. Segurament, fent una primera recerca a Internet de la zona a la qual volem anar, trobarem molta informació, cal però seleccionar-la.

D’altra banda, si anant en bicicleta diàriament millorem la nostra salut i reduïm la contaminació de les ciutats, també ens permet aconseguir premis i recompenses. Actualment existeixen diverses iniciatives i aplicacions per al mòbil que incentiven mitjançant reptes i regals la utilització d’aquest mitjà de transport sostenible. Es tracta de plataformes en línia que premien amb descomptes i regals la mobilitat sostenible, ja sigui en bicicleta, a peu, corrent o en patins.  Els participants trien una aplicació mòbil gratuïta pel registre dels desplaçaments i la connecten. Cada vegada que l’usuari pedala, camina o corre acumula punts que pot canviar després per premis i descomptes. I també existeixen moviments ciutadans que promouen l’ús quotidià de la bicicleta, animant els participants a comprometre’s a anar amb aquest mitjà de transport i a compartir la seva experiència en xarxes socials..

En l’àmbit internacional també hi ha projectes semblants. A França, l’Agència del Medi Ambient i Control de l’Energia va impulsar el 2014 un programa per a incentivar l’ús de la bicicleta entre els treballadors. Es pagaven 25 cèntims d’euro per cada quilòmetre recorregut. Després d’uns mesos, els treballadors van duplicar l’ús de la bici.

 

COMPARTIR