20 anys del Calamarenys!

Text: Ajuntament d’Arenys de Mar
452

Del 2 al 31 d’octubre, la comarca del Maresme -capitanejada per Arenys de Mar- celebrarà les XX Jornades Gastronòmiques del Calamarenys. Vint anys d’experiència i de creixement constant que fan constatar amb orgull que aquesta cita anual s’ha consolidat en el calendari gastronòmic del país i que ha contribuït a promocionar aquest producte típic d’Arenys i a potenciar l’economia local, tant del sector pesquer com del sector de la restauració.

El producte estrella del mes, per descomptat, és el calamar, però amb aquestes Jornades també es vol donar a conèixer els peixos autòctons de la zona i tot el comerç que envolta el món de la pesca i del mar. “Esperem que amb la 20a edició del Calamarenys fem una passa més per seguir sent capaços de fer arribar el calamar d’Arenys més enllà de les nostres fronteres, que serveixi per dinamitzar el sector econòmic a escala local i que, en definitiva, tots puguem gaudir durant molts anys dels calamars d’Arenys”, asseguren els organitzadors.

A banda dels 18 restauradors d’Arenys, també hi participen 30 establiments de diferents municipis de la comarca (Argentona, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Mataró, Premià de Mar, Sant Pol de Mar i Teià).

Com cada any, les jornades gastronòmiques són acompanyades amb un seguit d’activitats complementàries i, enguany, el programa inclou diverses novetats destacades. D’una banda, a nivell gastronòmic, es farà un sopar popular a la Llotja vella del Port d’Arenys (16 d’octubre) i un sopar maridatge de calamars amb caves Llopart (24 d’octubre). A més, també seran novetat la sessió de Contes del mar, de peixos i de mitologies, que el narrador Albert Estengre explicarà a alta mar, dalt de la golondrina Marinada; així com la venda del cava del Calamarenys, amb placa personalitzada per a col·leccionistes. Es tracta de propostes, totes elles, amb places i unitats limitades.

D’altra banda, no faltaran a la cita activitats tan emblemàtiques i esperades com la tradicional subhasta de peix (24 d’octubre), cantada talment com feien els nostres avis, i oberta a tothom. Es pot trobar informació de tota la programació d’enguany al web de l’Ajuntament d’Arenys de Mar.

També es pot consultar la guia de restaurants participants editada pel Consorci de Promoció Turística Costa de Barcelona-Maresme.

El cava del Calamarenys

Per commemorar la 20a edició del Calamarenys, l’Ajuntament ha promogut una edició limitada d’ampolles de cava amb etiquetatge i placa exclusius per a l’ocasió. El cava del Calamarenys ja es pot adquirir per 8 euros l’ampolla al Restaurant El Coro, al Club Nàutic, a la Llotja de Pescadors, a La Casa del Mar, al Bare Nostrum, al Tas-Tam i a RG Distribucions.

Un aniversari rodó

Corria l’any 1995 quan l’Ajuntament d’Arenys de Mar va decidir apostar per un producte del mar autòcton de la costa del Maresme i promocionar-lo gastronòmicament.

El calamar és un aliment que els pescadors d’Arenys han pescat des de temps ancestrals i calia fer un reconeixement a la seva excel·lent qualitat. És així com van néixer les primeres Jornades Gastronòmiques del Calamarenys. De llavors ençà, el Calamarenys s’ha celebrat anualment a la vila d’Arenys de Mar i ha anat creixent en dimensió i qualitat, en gran part gràcies a la implicació dels restauradors arenyencs que, amb les seves propostes culinàries, han fet del calamar una de les joies gastronòmiques arreu del país.

Enguany s’ha volgut donar rellevància a aquest 20è aniversari, motiu pel qual s’ha dissenyat una imatge especial que relaciona el calamar amb Arenys de Mar amb una il·lustració que fusiona aquest cefalòpode amb el campanar tan característic de la localitat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí