Assumir les pèrdues

Teresa Sánchez.  Doctora de la Residència i Centre de Dia Can Boada
314

El dol és un procés psicològic dolorós, que ens afecta davant una pèrdua significativa. Aquesta pèrdua pot ser la salut, una feina…o la defunció d’una persona estimada, com és el cas que abordarem.

Consta de 4 etapes, que no avancen de manera lineal sinó donant-se avanços i reculades. Per això, a vegades, creiem estar millor i de nou ens sentim tristos i apesarats, sentiments més sovint associats a tot el procés. Les fases del dol són:

1a Fase: Traumàtica. Existeix estupor o negació dels fets esdevinguts. Necessitem fer rituals de comiat (vetlla, funeral…), parlar de la pèrdua i de les circumstàncies que la van envoltar.

2a Fase: Defensiva. Apareix ràbia, protesta, evitació i/o negació. Enyorem a la persona estimada, arribant a tenir la sensació que fins i tot està present. Necessitem entendre el que ens està passant i manifestar lliurement com ens sentim.

3a Fase: Desestructuració. Connectem amb la pèrdua i apareixen símptomes de depressió. Dolor i tristesa estan molt presents, així com símptomes físics: trastorns de la son, l’alimentació, sensació de solitud i plor fàcil. Necessitem reconèixer i expressar les nostres emocions i ens sentim forçats a “animar-nos”.

4a Fase: Reestructuració personal. Es recorda l’ésser estimat amb serenitat, alegria i amor. Reubiquem a la persona estimada en el nostre cor.

Podem passar per un sentiment de culpa per sentir-nos millor, per a finalment arribar a l’agraïment per haver compartit la nostra vida amb la persona estimada.

Podem dir que un dol ha finalitzat quan som capaços de mirar la pèrdua amb serenitat.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí