‘Autobiografia de Mataró’, un llibre monumental

Alexis Serrano.  Director de l’Arxiu Comarcal del Maresme
844

Mataró és una de les ciutats més ben estudiada, a nivell històric, del món. Fonamenten aquesta afirmació més de 60 anys de Premi Iluro, la notable col·lecció “Caps de Bou”, i l’existència de gran nombre de publicacions periòdiques i de monografies específiques que fan que cada tema i cada fase històrica tingui un o més referents bibliogràfics.

Fins ara l’apel·latiu de “monumental” hom el reservava a la ingent i rigorosa obra de Joaquim Llovet i Verdura, sens dubte el gran referent de la historiografia local i que ho seguirà essent per molts anys. Ara però, una nova publicació es permet compartir aquest adjectiu amb l’obra de Llovet. Autobiografia de Mataró també pot lluir i amb cert orgull, aquest qualificatiu. Aquesta important monografia publicada per l’Editorial Efadós, sota la coordinació de l’Arxiu Comarcal del Maresme i que ha gaudit de la col·laboració del Consell Comarcal del Maresme i de l’Ajuntament de Mataró, presenta en un sol volum totes les èpoques de la història de la ciutat des de la seva fundació en temps de la Iluro romana i fins als nostres dies. Una obra que aborda tots els aspectes del prisma polièdric de la ciutat. Per fer aquesta gran obra, l’Arxiu Comarcal ha coordinat 33 autors i autores que representen el més florit i granat de la historiografia local.

33 especialistes que s’han repartit els 139 capítols que té l’obra i que abasten els 1001 aspectes de la història de la ciutat i de la seva gent.

33 autors i autores que fa més de dos anys que treballen de valent, frec a frec amb els arxivers i arxiveres de l’Arxiu Comarcal per oferir a la ciutat el fruit de la seva feina com a regal simbòlic en el 600 aniversari de la institució municipal a Mataró i que se celebra enguany (1419-2019).

Autobiografia de Mataró, un llibre on Mataró explica la seva pròpia història, és la cirereta de molts anys de recerca històrica acumulada per generacions d’estudiosos i historiadors que ha estat condensada i sintetitzada en els 139 capítols per permetre a tots els públics endinsar-se en molts i molt diversos aspectes del passat de Mataró.

El que fa especialment monumental aquesta monografia històrica és el seu aparell il·lustratiu. Un miler de documents, fotografies, plànols, opuscles, gravats, dibuixos i cartells il·luminen el llibre. La major part dels documents eren inèdits fins ara i formaven part dels ingents volums documentals que atresora l’Arxiu Comarcal. Als documents de l’Arxiu Comarcal del Maresme s’han sumat alguns documents i també objectes procedents del Museu de Mataró, el Museu Arxiu de Santa Maria, l’Arxiu Parroquial de Sant Josep i la Fundació Iluro, per tal de completar aquesta important història gràfica de la ciutat.

Aquesta publicació, per la qualitat del seu acabat, per l’interès i l’estètica de les seves imatges i per la riquesa i el contrast dels seus autors i autores, està cridada a ser una de les obres de referència que en endavant no podrà faltar a les biblioteques dels mataronins i mataronines.

COMPARTIR