Distraccions, passar-ho bé

Ramon Domingo.  Psicòleg
483

Així com la cultura ens fa “pensar i aprendre”, com deia en l’article del mes passat, també, moltes vegades ens distreu, ens fa “passar una bona estona”. I així és la vida, sobretot , la vida mental, el que pensem i emociona. El gaudi i la distracció, tenen però, uns punts inicials, unes expectatives, de passar-ho bé, fugint de malestars i problemes i per això ens esmercem a la recerca d’activitats que en facin gaudir.

Estem sempre entre dos pols d’activitats mentals i de sensacions: allò que ens fa gaudir, es transforma ràpidament en allò que ens fa patir: anem de vacances a passar-ho bé, però hi ha unes cues de cotxes que no ens deixen avançar i aquella platja tan esperada, està plena de gent i d’incomoditats. I un gran etc. L’opció de distracció es supedita ràpidament al contrari.

El més curiós d’aquest aiguabarreig de sentiments, de desitjar distreure’ns del tot, però acceptant-ne el preu del treball i les obligacions, quan per fi sembla que, en algunes societats, s’aconsegueix una vida de distracció, és cap al final de la mateixa quan ja no es tenen ni obligacions ni treball, quan entrem a una edat emprenyadora per les seves limitacions  però que ens obre un ventall de distraccions sense límit: aquesta vegada si!! És, ja ho endevineu, quan ens convertim en “gent gran”, per no dir, jubilats , avis i àvies, vells i velles: podrem tenir temps per a tot el que voldrem definitivament  (i tant!). Ai, no!, també apareix a la llunyania quotidiana la fi de tot, i/o la malaltia, i/o per a alguns, la depressió pel que s’ha perdut…

Ja ho veieu, tot i que aquesta etapa de la vida, podria ser i és cada cop més, una etapa de gaudi i distracció, hem de seguir estant amatents al nostre entorn i a la nostra salut social, mental i personal, perquè ja hem après (o ho hauríem d’haver fet, o fer-ho de seguida!!) que les distraccions i el passar-ho bé estan estretament relacionades amb l’organització social de gran i de petit format, a l’extrem que massa vegades fa la impressió que ens  estan muntant una vida sobre les distraccions, convertint allò més negre en atractiu, accés a tot i per a tothom, informacions interessades o fora de context, distracció contra concentració, poca valoració dels fets, de manera que, cal valorar les distraccions i el gaudi a totes les etapes de la vida.

Vol dir que: cal distreure’s i gaudir!, però com diuen en aquell programa de la tele: “No te la fotis!”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí