DO Rias Baixas

Quim Giménez.  Sommelier
720

Rias Baixas és una de les cinc denominacions d’origen que existeixen a Galícia. En concret, té la seu a Pontevedra i es va crear el 1980, però no va ser reconeguda com a DO fins al 1988.

Localització: Se situa a la zona sud-occidental de la província de Pontevedra i engloba les subzones de la Vall de Salnés, El Rosal, Comtat de Tea, Ribeira do Ulla i Soutomaior.

Clima: Es tracta d’un clima atlàntic, amb temperatures suaus i moderades a causa de la presència del mar. Hi ha una humitat elevada i precipitacions abundants.

Terrenys: Són arenosos, poc profunds i lleugerament àcids.

Varietats de raïm blanc: Albariño, Loureira blanca, Treixadura, Caíño blanco i el Godellés, una varietat autoritzada.

Varietats de raïm negre: Caíño tinto, Loureira negra i Sousó. La Mencía és una varietat autoritzada.

Cada subzona de la DO té les seves pròpies característiques: la Vall de Salnésté té la seu a Cambados i tots els vins estan elaborats amb la varietat Albariño; la zona del Comtat de Tea és la més interior i muntanyesa; El Rosal, al nord del riu Miño, és la zona més càlida i on abunden les terrasses fluvials; Sotomaior, situada al costat del riu Verdugo, a 10 km de Pontevedra.

Els seus vins blancs són coneguts mundialment. Són frescos i afruitats amb el punt just d’acidesa, de manera que harmonitzen amb els mariscos, que abunden a la zona.

Els vins negres, per contra, són poc coneguts, encara que a poc a poc són més famosos. Són afruitats amb tanins molt suaus i acompanyen molt bé als formatges i als lacons, uns pernils típics de Galícia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí