“Durant la pandèmia la Gent Gran ha tingut molta consciència i cura, han sigut molt resilients”

Text: Albert Calls
89

Òscar Fernández Cuñado (Junts per Catalunya), amb només 21 anys, acaba d’assumir les regidories de Gent Gran, Joventut, Esports i Mobilitat de l’Ajuntament de Cabrera de Mar. És l’exemple d’un jove que assumeix responsabilitats polítiques en l’àmbit de la Gent Gran. Parlem amb ell amb motiu del mes en el qual se celebra el Dia Internacional d’aquest col·lectiu.

Sobta que tan jove assumeixi la Regidoria de Gent Gran. Com va entrar en contacte amb la Gent Gran del seu municipi?

Sempre he pensat que la nostra Gent Gran és patrimoni viu i actiu del municipi. Han estat el col·lectiu que, tot i les grans adversitats que els ha tocat viure, han aixecat el país i ens deixen una herència molt preuada. Som on som gràcies a tota aquesta gent que durant anys ha lluitat, ha suat i ha patit per deixar-nos un poble i un país com el que tenim ara, preservant una manera de fer i de ser valuosíssima.

La meva vinculació amb el col·lectiu de la Gent Gran ve donada principalment per tot el que representen els meus avis. I que de fet, es pot extrapolar a tots els avis i àvies, persones sacrificades, que ens ensenyen el valor del treball i de la família, que ens transmeten un llegat molt preuat, com és la cultura, les tradicions i la llengua. Els nostres avis ens fan recordar i no oblidar d’on venim i cap on hem d’anar.

Penso que val la pena seure a escoltar a la Gent Gran. De tota conversa amb ells en surt un aprenentatge. I per això, els joves som el col·lectiu que hauria d’estar més interpel·lat a compartir estones amb ells. L’encàrrec de gestionar la Regidoria de la Gent Gran té un únic objectiu: servir-los, com ho han fet ells al llarg de la seva vida. Ara ens toca als joves vetllar per ells.

Quines funcions fa la Regidoria de Gent Gran?

La Regidoria de la Gent Gran treballa al voltant de dos grans objectius. El primer és el de vetllar pel benestar dels nostres avis i àvies, procurant que no els falti cap tipus d’atenció ni servei. I el segon, que considerem vital per complir amb el sentit d’aquesta regidoria, és el fet d’oferir un ‘envelliment actiu’. Molts us preguntareu què vol dir aquesta expressió. Doncs bé, es tracta d’oferir activitats i serveis perquè la Gent Gran visqui aquesta etapa de la seva vida d’una manera dinàmica: promovent excursions, tallers de gimnàstica suau, tallers de memòria, conferències, xerrades, passejades i tantes altres activitats que el que busquen és generar un major benestar i activitat en aquest col·lectiu.

Més al detall, quines actuacions concretes es desenvolupen?

Són molt àmplies i de diversos àmbits. Des de actuacions més tècniques com poden ser el suport i tramitació d’ajuts socials, serveis específics a domicilis, suport anímic i psicològic, fins a programació d’activitats, sortides, xerrades i àpats, entre d’altres. L’objectiu de totes aquestes actuacions és el de garantir el benestar de la Gent Gran.

Quins són els grans problemes que es troben que té la Gent Gran al seu municipi?

Depèn, el col·lectiu de la Gent Gran és divers a Cabrera. La soledat pot suposar un problema. I en alguns casos, si viuen aïllats, es troben amb falta de comunicació. Ho solucionem amb visites, trucades i teleassistència. D’altres àmbits importants són la pèrdua d’autonomia personal i de la salut, el canvi de rols en la família i transport i accés a diferents llocs del municipi.

La pandèmia ha estat un cop molt dur, especialment pels més grans. Com ho han afrontat des del municipi?

Des de l’Ajuntament hem realitzat atenció personalitzada als més vulnerables amb visites a domicili, seguiment telefònic, vídeos divertits de dinamitzadores de Gent Gran per tal de distreure’ls i compra d’aliments i medicaments.

Hem tingut voluntariat que ens ha possibilitat fer aquest seguiment. Vàrem identificar a la gent més gran de 70 anys. I els hi vàrem fer entrega ràpida a domicili de mascaretes i guants per a tots. També s’ha coordinat amb tots els establiments que tothom estigués cobert i que ningú patís soledat.
Voldria destacar que la Gent Gran ha tingut molta consciència i cura, han sigut molt resilients. Pels més autònoms, a la que s’ha permès per normativa, hem continuat amb tallers de gestió emocional a l’aire lliure i gimnàstica adaptada. I a l’octubre també hem previst fer una setmana d’homenatge a la vellesa.

La societat tendeix a amagar la Gent Gran. Cal que es fomenti el contacte amb les generacions més joves?

Des de l’equip que conformem la Regidoria de Gent Gran som conscients i lamentem aquestes situacions que, per desgràcia, a dia d’avui es donen massa sovint, com és el fet d’oblidar-los o amagar-los. Tenim clar que una de les maneres de pal·liar això és promovent una feina preventiva. I parlo de prevenció perquè els joves i adolescents hem d’intensificar la relació amb la Gent Gran, ens hem de sentir interpel·lats i prendre consciència del que són, han fet i la importància que tenen els nostres avis i àvies. Tinc la sort d’encapçalar les Regidories de Gent Gran i Joventut i això fa que la coordinació entre les dues sigui més fàcil i fluïda. Des d’aquests dos equips tenim com a fita intensificar els tallers i activitats intergeneracionals, per fomentar aquesta trobada de la Gent Gran amb els joves de Cabrera. Tenim molta feina a fer en aquest sentit.

COMPARTIR