El Ministeri de Sanitat beca el CSdM per estudiar el rol de la grelina en les persones grans

Consorci Sanitari del Maresme.
339

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM)  ha rebut una dotació de 70.000 euros per un estudi pioner sobre la influència de l’hormona grelina en la pèrdua de força i massa muscular de les persones grans (sarcopènia) i en el desenvolupament d’un estat de salut fràgil.

A l’estudi, realitzat als centres d’atenció primària del Consorci, hi participaran prop de 400 persones majors de 75 anys del Maresme. Els pacients fràgils tenen dificultats per dur una vida autònoma i poden patir complicacions que derivin en problemes de salut greus i, fins i tot, en la mort.

Les persones que pateixen sarcopènia experimenten una pèrdua de força i massa muscular. És una malaltia associada a la fragilitat, una síndrome que pateixen sobretot les persones grans i que es caracteritza per la pèrdua de pes, la pobra activitat física, el cansament i la marxa alentida. La fragilitat és invalidant, i pot provocar caigudes i problemes de salut greus que derivin en ingressos i reingressos, i que impedeix desenvolupar tasques tan quotidianes com dutxar-se o vestir-se.

L’estudi pretén conèixer la influència en aquestes malalties d’una hormona anomenada grelina, descoberta fa quinze anys. Es tracta d’una hormona secretada principalment a l’estómac que influeix en la gana, té un important efecte antiinflamatori i estimula l’hormona del creixement, que té una funció anabòlica. Això vol dir que l’hormona contribueix al creixement dels teixits del cos, entre ells el muscular.

La investigació té com a objectiu final buscar mecanismes de prevenció de la sarcopènia i la fragilitat, així com establir mesures que permetin als malalts ser més autònoms. Els processos hormonals són un dels factors que s’hi associen, però n’hi ha d’altres com la poca activitat física, els mals hàbits alimentaris, la malnutrició o les inflamacions cròniques. Aquests aspectes també s’avaluaran a l’estudi.

A la investigació, que ha rebut una dotació de 70.000 euros, hi participaran unes 400 persones majors de 75 anys del Maresme que no estiguin ingressades, a fi de treballar amb una mostra representativa de la població. És per aquest motiu que la recerca es realitzarà a les ABS d’Argentona, Cirera-Molins i Mataró Centre, perquè realitzen el seguiment de les persones grans que viuen al seu domicili.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí