El vertigen, una malaltia amb múltiples causes i tractaments diferents

Text: Consorci Sanitari del Maresme
631

Hi ha dos tipus de vertigen: el central, que sol tenir el seu origen en problemes neurològics, com ara els infarts i altres accidents vasculars cerebrals, i el perifèric, causat, sobretot, per problemes cervicals o malalties a l’oïda interna. És a l’oïda on hi ha el sistema vestibular, que contribueix a l’equilibri i al sentit de l’orientació espacial.

Les persones joves solen patir vertigen per problemes cervicals (males postures) o bé per problemes a la vista. Les majors de setanta anys, en canvi, solen patir vertígens causats per problemes neurològics i també musculars.

Els vertígens fruit de problemes a l’oïda solen aparèixer a partir dels quaranta anys. Fins als cinquanta, s’és més propens a patir vertigen com a conseqüència de la malaltia de Ménière, que afecta l’oïda interna. Entre els cinquanta i seixanta anys, el vertigen sol ser posicional: apareix per canvis de posició del cap. És el vertigen causat per problemes de l’oïda més freqüent.

Símptomes

El vertigen perifèric pot ser força sever les primeres vegades que es produeix i provoca la sensació que el món roda. Fins i tot, pot causar nàusees i vòmits. En altres casos comporta una sensació de pèrdua d’audició o de taponament d’oïdes. El vertigen central, en canvi, no causa problemes d’oïda però sí sensació de flotar en l’aire, visió doble i, en alguns casos, problemes neurològics.

Amb tot, és important diagnosticar el problema i tractar-lo al més aviat possible, perquè si es converteix en una malaltia crònica pot causar complicacions greus com l’ansietat o la depressió.

Què cal fer quan el patim?

Tan aviat com patim un atac de vertigen o sospitem que en podem haver patit un, hem d’anar al metge de família o al Servei d’Urgències del nostre hospital, en especial si tenim nàusees o vòmits. Allà se’ns realitzarà un control per saber si es tracta de vertigen central. Si ho és, seguirem els procediments establerts per tractar malalties neurològiques. Diversos especialistes poden tractar-nos quan patim vertigen: otorinolaringòlegs, neuròlegs,  traumatòlegs o metges rehabilitadors.

Quin tractament hi ha?

El tractament varia en funció dels símptomes. En molts casos, la recuperació de l’estabilitat pot millorar-se amb tractament rehabilitador. En casos de vertigen posicional, cal fer exercicis per reeducar el sistema de l’equilibri. Són pocs els vertígens causats per problemes a l’oïda que s’han d’operar. En els vertígens causats per la malaltia de Ménière, es poden corregir determinats hàbits de la dieta que predisposen a partir noves crisis.

COMPARTIR