La campanya de vacunació contra la grip en marxa

Text: Redacció
376

Enguany, la campanya de la vacunació antigripal ha començat una mica tard a causa de problemes de subministrament i distribució de les vacunes. Però un cop solventat el problema ja s’està vacunant amb tota normalitat.

Segons explica l’infermer responsable de la campanya de vacunació en els centres d’Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme (CSM), Jordi Lloret, “les primeres vacunes es fan sempre als grups de persones amb risc més elevat, institucionalitzades, malalts crònics, majors d’edat, etc.” A més, també afegeixen que “esperem cobrir els objectius establerts per a la temporada actual de nombre de vacunes i cobertura vacunal”.

La grip estacional
S’estima que la grip estacional pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, que de les persones internades en institucions fins al 50% emmalalteix de grip cada any, i que aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip. A més, determinades persones, com ara les d’edat avançada, les que tenen determinades malalties cròniques, les embarassades o les persones infectades pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), poden patir la malaltia amb una major gravetat i és freqüent que es presentin complicacions durant la seva evolució.

Per què cal vacunar-se?
La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions. Està recomanada per aconseguir protecció contra les soques que circularan durant la temporada gripal. Normalment cada any hi ha canvis en aquestes soques; per aquest motiu, les vacunes s’han d’elaborar també anualment per incloure les soques que amb més probabilitat seran les responsables dels casos de grip de la temporada vinent.

Objectius de la campanya
Com a objectiu operacional a mitjà termini, es proposa aconseguir una cobertura de vacunació antigripal del 75% en els grups de població identificats com a grups de risc elevat, com les persones de menys de 60 anys amb malalties cròniques: asma, insuficiència renal, hepàtica o cardíaca, persones amb immunodeficiències, dones embarassades i persones amb obesitat mòrbida.

També entre els objectius de la campanya 2012-2013 hi ha el de mantenir la cobertura de vacunació en les persones de més de 65 anys i millorar-la en els grups de 60 a 65 anys i en les persones amb patologies de risc.

D’altra banda, atès que hi ha uns grups de risc, cal consultar amb els responsables sanitaris la idoneïtat o no de vacunar-se.

Període de vacunació recomanat
Com és habitual, es recomana que tota la població objecte de vacunació sigui vacunada entre l’1 d’octubre i el 30 de novembre, de manera que quan s’iniciï la temporada gripal estigui ja immunitzada. No obstant això, es recomana vacunar les persones de risc que per qualsevol motiu no hagin estat vacunades durant el període de vacunació recomanat per realitzar la campanya, durant tota la temporada gripal, tal com s’ha fet en temporades precedents.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí