Els fets desacrediten la democràcia?

Albert Botta.  Professor de filosofia i ètica
314

La pràctica valida o invalida un ideal, una teoria científica, o un medicament. En política, els fets van enfonsar el socialisme real. S’aplica això a la democràcia? Cert que per a Churchill la democràcia és el pitjor sistema, exceptuant-ne els altres… però afegeix que la democràcia es desacredita soleta parlant amb un votant.

Les fake news, el rebrot de l’extrema dreta, el trumputinisme, etc, fan bona l’anàlisi d’Adorno sobre l’engany groller (Deutschlandfunk+Aspekte des neuen Rechtsradikalismus). Per Aristòtil la demagògia és la corrupció de la democràcia, però… i si hi fos estructural? D’altra banda, la democràcia tampoc ha de ser el sistema definitiu i etern (com postula Fukuyama).

Segons Bryan Caplan, votar igualitàriament com ara és irracional, perquè molts vots són desinformats; però afecten a tothom, perquè s’acaben imposant simplicitats i propostes errònies. Semblantment a l’ínfim impacte ecològic i nul perjudici personal de qui no recicla, el vot sense fonament no té cost personal, no penalitza a qui ho fa. Res incentiva la crítica de tòpics i sortir de la zona de confort. Tanmateix, ben igual a la pol·lució, perjudica a tothom: el vot estúpid o desinformat ens enfonsa col·lectivament.

Jason Brennan descriu l’ecologia de les democràcies reals: Reformula la proposta del filòsof governant o savi de Plató, i planteja l’epistocràcia o necessitat del vot amb coneixement i reflexió. En la democràcia d’ara tot vot val igual i està en algun punt entre el hobbit o ignorant i simplista de la gran majoria, el hooligan dels fanàtics, i el vulcan o racional de qui sap ben bé el què. Democràcia no és només opinió pública i vot, però són crucials. I Brennan vol impedir la ignorància. Un test bàsic de coneixements civils objectivaria el vot i li donaria punts. Això incentiva el vot informat i el bon nivell en l’esfera pública (en contrast al que hi ha ara). Cal alternatives per a superar els defectes de la democràcia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí