Folk You, un projecte en la música per a la transformació social

Text: Coop Maresme
96

Entre les bambolines del grup de música Ebri Knight, amb una trajectòria de més de 15 anys a l’esquena, 4 discos d’estudi, 1 disc en directe i 1 EP temàtic sobre la Guerra Civil Espanyola, hi ha tot un projecte al darrere impulsat per Folk You, cooperativa integrada pels mateixos components del grup i altres persones que formen part del seu ecosistema. El 2018 la banda va fer el pas cap a la constitució d’aquesta nova forma professional i jurídica tot lligat als valors de l’economia social i solidària al voltant de la cultura i la indústria de la musical.

En aquesta entrevista les persones membres que en formen part expliquen els motius i objectius de la cooperativa, així com alguns entrebancs i les perspectives de futur que tenen.

Què és el Folk You i perquè sou cooperativa?

Folk You és la cooperativa al voltant de la qual s’organitza la banda Ebri Knight, i és un projecte que sorgeix de molts anys de feina al darrere. Som cooperativa perquè en el moment que vam haver de fer el pas de professionalitzar la nostra feina i la manera d’organitzar-nos com a equip, vam veure que la cooperativa era la forma que reflectia millor com ens organitzàvem entre nosaltres: d’una manera horitzontal, on tothom tingués veu, i amb uns reptes de futur que lliguin amb els nostres valors.

I quins són aquests reptes de futur?

Per ara sobreviure, existir (riuen). Principalment, el fet de fer-nos cooperativa era per poder relacionar-nos i interactuar amb altres cooperatives i teixir xarxa.

Quins altres àmbits toqueu apart de pujar sobre un escenari i fer música?

Jo crec que Ebri Knight és més que un grup de música, la nostra música no es compon per temes banals. Som feministes, fem política, les nostres cançons són reivindicatives, i teixim xarxa.

Un dels trets diferencials de ebri, és que intenta fer un altre tipus de projectes. Hem fet el de memòria història i ara estem mirant de fer altres tipus de projectes, fora del que seria la festa major habitual. Tenim projectes d’intercooperació, formatius i de producció d’esdeveniments.

Quins avantatges té que sigueu cooperativa?

Un exemple clar va ser el moment d’afrontar la crisi de la Covid-19. El fet de ser cooperativa ens va ajudar molt a pal·liar el cop de manera col·lectiva, i també ens va donar aire per pensar i veure quines altres tasques podíem assumir.

En general la cooperativa rep encàrrecs que no tenen sentit en el si de la banda, però que sí en tenen per una part de l’equip, i per això cada vegada anem incorporant més.

El vostre públic objectiu coneix Ebri Knight com a cooperativa?

La gent que ens escolta majoritàriament li dona igual si ets una coope o un elefant. A més, nosaltres som una coope molt jove, de moment no ens coneixen per aquí, però quan anem incorporant més coses serà quan Folk You agafi més visibilitat.

 

COMPARTIR