Els gats i les plantes: beneficioses, excitants, repel·lents i tòxiques

Passi Garden Home.  www.passigardenhome.com
539

Els gats solen menjar les fulles de certes plantes del jardí o la terrassa no amb la intenció de destruir-les sinó per purgar i expulsar les boles de pèl que es formen en el seu sistema digestiu quan s’empolainen. Però, saps quines no els fan mal i quines són pernicioses? T’ho expliquem aquí.

Plantes beneficioses

És habitual que els gats mengin les fulles de certes plantes del jardí o la terrassa: les cintes (Chlorophytum comosum) i les llises fulles de la Dracaena marginata, la falguera falzia (Adiantum capillus-veneris) o les fines tiges de la Stipa tenuissima, per exemple. La seva intenció no és fer mal sinó purgar per expulsar les boles de pèl que es formen en el seu sistema digestiu a causa dels seus hàbits de tocador.

Perquè no mengin qualsevol planta, el millor és posar al seu abast herba per a gats. Sol ser una barreja de gramínies  -Dactylis glomerata, blat, civada, ordi de fulles fines i llargues, que els resulten desitjables per la seva textura tendra i el seu sabor dolç, i complementen la seva dieta amb vitamines i minerals. La trobaràs  en llavors o ja brollada; pots plantar-la en un test o en algun racó del jardí o l’hort.

Plantes Excitants

Moltes plantes habituals als jardins contenen olis essencials que els gats aprecien en gran manera: és el cas de la farigola, el romaní i sobretot les mentes, però també de l’olivera, el kiwi, la mimosa… Però si hi ha una espècie veritablement excitant pel gat, és la Nepeta cataria, anomenada menta felina pel seu perfum. Les seves fulles i tiges contenen nepetalactona, una molècula que produeix en alguns gats (mascles especialment i no en tots) un efecte euforitzant. Tot just l’ensumen comencen a fregar-se amb ella o a rodar per sobre per impregnar-se de l’olor, es llancen a caçar ratolins o papallones imaginàries…  Actua com una substància psicoactiva però sense conseqüències negatives.

Plantes repel·lents

Algunes plantes aromàtiques espanten els gats: per exemple l’espígol, la ruda i el poliol. No obstant això, l’espècie de major poder repel·lent és el Plectranthus caninus o Coleus canina, d’agradable olor per als humans. També exerceixen aquest efecte les pells dels cítrics en general.

Plantes tòxiques

Entre les plantes ornamentals habituals d’exterior i interior hi ha moltes que poden resultar tòxiques per als gats si roseguen les fulles, flors o baies. El llistat de The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals abasta 418 plantes tòxiques (en diferents graus) per als gats: des de les azalees, poinseties, amarilis, begònies i algunes pomeres i albercoquers, fins a les baies del grèvol i el teix, o les fulles del boix, l’heura, la gardènia, els baladres, alocàsies, espatifilis …

L’experiència demostra, però, que aquests animals són capaços de conviure amb aquestes plantes sense temptar a provar-les. Són prou llestos per passar de llarg, però és important mantenir una actitud vigilant.

COMPARTIR